D66 wil vaker psychologische test piloot

(Novum) - DEN HAAG (Novum) - Piloten zouden net als machinisten regelmatig een psychologische test moeten doen. Zo'n verplichting bestaat al voor machinisten maar moet ook gelden voor piloten, vindt D66. Tweede Kamerlid Wassila Hachchi gaat staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) vragen dit te regelen.

Ze bevestigde woensdag een bericht daarover in het AD. Piloten worden nu alleen aan het begin van hun carrière onderzocht op hun mentale gesteldheid. Bij machinisten gebeurt dat wel meerdere keren en zij krijgen bovendien een pyschologische controle als zij iets fout doen, zoals het negeren van een rood sein.

Hachchi was verbaasd dat er voor piloten naast de jaarlijkse medische test geen psychologisch controle up bestaat. Het liefst wil ze dat dit snel internationaal wordt geregeld, maar Mansveld mag wat er haar betreft al mee beginnen in Nederland.

Aanleiding is de ramp met een vliegtuig van German Wings in maart. De co-piloot, die psychische problemen had, liet het toestel moedwillig neerstorten.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?