Avondspits over drukste punt heen

(Novum) - DEN HAAG ANP) - Degenen die erin staan, moeten nog even doorbijten, maar de avondspits is vrijdag over het drukste punt heen. Rond 17.00 uur stond op de snelwegen ongeveer 170 tot 180 kilometer file, daarna begon het wat af te nemen, aldus de ANWB. Vakantiegangers, ongelukken en North Sea Jazz in Rotterdam veroorzaakten de drukke vrijdagavondspits, die volgde op een al even drukke middag op de A-wegen.

De snelwegen naar Rotterdam zijn bijzonder druk. Er staat bijvoorbeeld een lange file op de A12, richting Den Haag voor knooppunt Gouwe, die vervolgens doorgaat naar de A20 richting Rotterdam. ,,De situatie rond Rotterdam wordt ook niet geholpen door een aantal ongelukken'', zegt een woordvoerder van de ANWB.

Ook de A2 en de A27 richting zuiden zijn erg druk. Eerder op de dag gebeurde op de A2 een dodelijk ongeluk, waardoor het verkeer tussen Utrecht en Den Bosch vast stond over 12 kilometer. Automobilisten die omreden over de A15 en A27, kwamen ook daar in de file: op de A27 tussen Utrecht en Breda ontstonden meerdere files die bij elkaar opgeteld goed waren voor 20 kilometer. Op de A15 stokte het verkeer over meer dan 10 kilometer. Ook op de A73 zijn er problemen geweest: door een gekantelde vrachtwagen stonden bij Malden, niet ver van Nijmegen, in beide richtingen lange files. In de vrachtwagen zat een onbekend aantal kadavers van koeien, aldus een woordvoerster van de politie.

Elders in Europa is het ook druk. Wie op doorreis is naar Frankrijk, kan de route Breda-Antwerpen (E19) maar beter mijden. Daar rijdt het tot aan het einde van de Ring Antwerpen langzaam over tientallen kilometers. Bij Parijs stond aan het begin van de middag 200 kilometer file, wat volgens de VerkeersInformatieDienst daar op dit tijdstip vrijdag nog zelden voorgekomen is. Vooral de route richting Bordeaux is overbelast.

Nederlanders die richting Middellandse Zee reizen, komen bij Lyon in de file. Ook in Duitsland is het al vroeg druk. Zaterdag wordt op de Europese wegen nog meer drukte verwacht met dan lange files in vooral Duitsland en Frankrijk.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?