Archief Kees Fens naar Letterkundig Museum

(Novum) - DEN HAAG (Novum) - De literaire nalatenschap van schrijver en literatuurcriticus Kees Fens (1929-2008) komt in handen van het Letterkundig Museum in Den Haag. Fens' weduwe Uta Janssens heeft het archief geschonken, liet het museum dinsdag weten.

Het archief bestaat onder meer uit aantekeningen en essays, foto's, familiedocumenten en talloze onderscheidingen. Ook zitten er brieven bij van schrijvers als Remco Campert, Simon Carmiggelt, Annie M.G. Schmidt en Jan Wolkers. Parafernalia zoals lederen schrijfmappen en hoeden maken de aanwinst compleet.

Fens geldt volgens het museum als ,,de belangrijkste en productiefste literaire criticus van na de oorlog''. Hij was ,,iemand voor wie lezen en leven maar een letter verschilden, de man die een of zelfs meer generaties heeft leren lezen.''

Fens overleed in 2008 op 78-jarige leeftijd. Vanaf 1955 schreef hij literaire kritieken, van 1968 tot en met 2007 voor de Volkskrant. Fens werd in 1990 onderscheiden met de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele oeuvre.

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?