Hop is hip

In de brouwketel wordt het bier gekookt met hop, waarna het in een naar chloor en gemorst bier ruikende hal doorgist. |beeld Niek Stam Achtergrond
In de brouwketel wordt het bier gekookt met hop, waarna het in een naar chloor en gemorst bier ruikende hal doorgist. |beeld Niek Stam

De Amerikaanse bierschappen waren altijd het domein van waterig pils als Coors en Budweiser. Maar die tijd is voorbij. Amerikanen laten hun pilsje massaal staan voor ambachtelijk speciaalbier. En niet dat uit klassieke bierlanden als België en Duitsland, nee, ze maken het zelf. Terwijl de algehele bierverkoop in Amerika al jaren daalt, steeg de verkoop van craftbeer in 2012 met zeventien procent. Van de uitvoer die nog sneller stijgt gaat ruim de helft naar West-Europa.

Het geheim van de smaak is het gebruik van hop, net als mout en water een onmisbaar bieringrediënt. De Amerikanen gebruiken veel meer hop, en vooral meer verschillende soorten. Het resultaat is een kruidig, droog en bitter bier. In Europees speciaalbier zit juist meer mout. Speciaalbieren worden op allerlei manieren onderscheiden: op kleur (blond- of witbier), seizoen (winterbier, lentebok), alcoholpercentage (dubbel, tripel) of type brouwer (trappistenbier; gebrouwen in kloosters). Gemene deler zijn een relatief sterke smaak en hoog alcoholpercentage (vaak tussen zes en twaalf procent). …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?