Dinsdagavond 22 november, restaurant Uno, Zwolle 

De tweede ontmoeting in het café, het ND-ForumCafé, was in Zwolle. De lounge van restaurant Uno was deze avond de plek waar we met elkaar in gesprek konden gaan. We deden dit met prof. dr. Fokko Oldenhuis, bijzonder hoogleraar religie en recht, kerk en staat aan de Rijksuniversiteit Groningen en Gert Jan Geling, historicus en theoloog en voorzitter van de werkgroep levensbeschouwing en religie binnen D66 en docent aan de Haagse Hogeschool. Het thema: Seculiere Bokito's en Christelijke Calimero's.

Thema
Geen God meer in de aanhef van een wet, minder subsidies voor religieuze organisaties en gemeenten die geen informatie mogen doorgeven aan kerken. De nieuwe seculiere meerderheid lijkt als een Bokito te willen heersen over een christelijke minderheid. Ondertussen gedragen orthodoxe christenen zich als zielige Calimero’s en klagen ze over oneerlijke behandeling. Maar er staat wat op het spel: de plek van religie en gelovigen in de moderne samenleving. Hoe komen we voorbij de beheersingsdrang en de klaagreflex? 

Afbeelding

Wat ben jij?
Een brullende Bokito, een piepende Calimero, een ijverige mier of toch wat anders?  
Doe hier de test

Meer lezen over dit thema? 
Seculiere samenleving is een kans, Gert Jan Geling
Het wegzuiveren van religie is achterhaald, Fokko Oldenhuis

Lees hier het essay van Cors Visser dat vrijdag 18 november in Gulliver heeft gestaan.

Kijk ook eens in dit dossier met achtergrondartikelen 

Deze maand verschijnt bij ForumC het essay 'Seculiere Bokito’s en christelijke Calimero’s: de strijd om het grote gelijk', een hartstochtelijk pleidooi voor nuchterheid in geloof en samenleving. Cors Visser, godsdienstsocioloog en directeur van ForumC, heeft dit essay geschreven. 

Afbeelding

Nog meer activiteiten?
Meld je aan voor onze Nieuwsbrief Debat  en je ontvangt bericht als er weer een debat wordt georganiseerd.