Vechten met oude wapens en technieken: ‘Wij oefenen technieken zoals die in Waterloo werden gebruikt’

Achtergrond
De leden van schermvereniging HSSV Ludolph van Ceulen houden zich bezig met historische krijgskunst. Ze vechten met wapens als de klewang, sabel en de messer en maken gebruik van technieken van vóór 1950.
Gerrit-Jan van Heemst
zaterdag 3 oktober 2020 om 18:36
Een training met de montante, een lang zwaard uit de Middeleeuwen.
Een training met de montante, een lang zwaard uit de Middeleeuwen. beeld Martin de Jong

Leiden

Op de lange bruine bank in de sporthal van basisschool Lucas van Leydenschool liggen deze dinsdagavond handleidingen en boeken tentoongespreid. ‘Kijk, dit is een prachtig werk’, zegt Martin de Jong (44), de voorzitter van HSSV Ludolph van Ceulen. De Jong pakt de uit 1937 stammende instructiegids vast en leest de titel haast plechtig voor. ‘Voorschrift voor de opleiding in het vechten met de blanke wapens.’

De Jong, zelf een voetballer, had altijd al belangstelling voor krijgskunde en vechtsport. ‘Ik heb zelfs een tijdje op laag niveau gebokst. Vijf jaar geleden ben ik uiteindelijk in de wereld van de historische krijgskunsten gerold en heb ik mijn vriendin Anouk Post ontmoet. Zij is ook een groot liefhebber van de sport. We komen hi..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Qatar vliegt nepfans in om te zingen en juichen voor hun nationale ploeg, ontdekt The New York Times

Qatar heeft tientallen breedgeschouderde mannen ingevlogen om het nationale elftal toe te juichen, zo blijkt uit onderzoek van The New York Times. Het land hoopt zo het voetbalimago op te krikken.

Afbeelding

Nauwelijks Oranjekoorts in winkels

De Oranjekoorts is tijdens het WK voetbal in Qatar duidelijk minder hevig bij het winkelend publiek dan bij eerdere WK’s en EK’s. Oranje vlaggetjes, petjes of kerstballen gaan maar mondjesmaat over de toonbank.

Afbeelding

Strijdbaar Servië maakt geen politieke statements

Servië mag zich vandaag bewijzen in een wedstrijd tegen Kameroen. Het land bleef stil rondom de mensenrechtenschendingen in de aanloop naar het toernooi. Waarom hebben ze daarvoor gekozen?

Afbeelding

Oranje komt nog goed weg met gelijkspel

Het Nederlands elftal heeft zijn tweede wedstrijd op het WK in Qatar niet weten te winnen. Oranje stelde tegen Ecuador flink teleur (1-1) en wist op de treffer na geen doelpoging te creëren.

Afbeelding

Voor- en tegenstanders Iraans regime botsen voor WK-wedstrijd

Voor- en tegenstanders van het Iraanse regime botsten over de politieke onrust in hun land. Regeringsgezinde fans schreeuwden naar de demonstranten en pakten hun vlaggen af.

Afbeelding

Oude vedetten en vergane glorie, maar vlak Uruguay nooit uit

Uruguay speelt donderdag in groep H tegen Zuid-Korea. De ploeg is ervaren, maar teert ook ietwat op roem van vroeger. Maar met negenhonderd kilo vlees uit eigen land moet het lukken.