Rooms In Alles verdrong de arbeidersclub
Wie bij Rooms In Alles Westdorpe speelt, zit goed. Als enige amateurclub in Nederland heeft de voetbalvereniging een sponsorrelatie met het Oostenrijkse wedkantoor Bwin, shirtsponsor van onder andere Real Madrid, AC Milan en Werder Bremen.
Shirtjes, broekjes, sokken, scheenbeschermers, alles is hetzelfde als bij die clubs, zegt voorzitter Philippe de Baets. Alleen krijgen wij natuurlijk niet elke wedstrijd nieuwe shirts. Het lucratieve sponsorcontract werd getekend omdat de commercieel directeur van het bedrijf uit Westdorpe komt.
Of oprichter kapelaan Rombouts blij geweest zou zijn met een gokkantoor als hoofdsponsor is nog maar de vraag. De invloed van de kerk is vrijwel volledig verdwenen, stelt De Baets. We spelen nog op zondag, net als alle katholieke clubs. En op zondag begint er nog altijd geen wedstrijd voor elf uur, zodat mensen nog naar de mis kunnen. De Baets kent echter weinig spelers die daar gebruik van maken. Alleen enkele van de oudere supporters bezoeken de mis nog.
Van de doelstelling van kapelaan Rombouts om zijn vereniging Rooms in alles te laten zijn, lijkt dus weinig terecht gekomen. De betrokkenheid met de kerk is langzaamaan genivelleerd, zegt oud-voorzitter Walter van Haelst. De naam van de club kwam volgens hem voort uit de verzuiling en was een manier om zich af te zetten tegen de socialisten. Er was destijds alleen een rode club, maar daar mochten katholieken van de kapelaan eigenlijk geen lid van worden. In 1931 richtte hij een vereniging op voor de leden van het jongerenpatronaat. Met de komst van de roomse club bleek er geen ruimte meer te zijn voor de rode. Die club had een veld bij een katholieke boer en dat werd door de kapelaan geclaimd. RIA-W kreeg dus dankzij de centrale positie van de kapelaan het monopolie op het voetbal en de rode club ging ter ziele. Aanvankelijk weigerden niet-katholieken bij de club te spelen, maar al snel gingen zij toch overstag. Met de komst van niet-katholieken, verwaterde langzaamaan het roomse karakter van de club. Onder leiding van de vader van Van Haelst werd de bestuursvergadering nog geopend met een Onze Vader of een weesgegroetje, Van Haelst schafte deze traditie af. Andere tijden, andere wetten, redeneert hij. Volgens Van Haelst is de enige link met de kerk de nabije ligging. Vanaf het veld kijk je recht op de kerk.
Volgens De Baets is de club niet meer Rooms in alles, maar wel in veel. Dat vraagt om uitleg. In de beleving en de rol van de gemeenschap zijn wij nog typisch rooms. We zijn er voor elkaar, geven steun als iemand het moeilijk heeft. Daarin komt het roomse gedachtegoed nog terug. Maar de kerk is eruit verdwenen.
Dankzij de lucratieve hoofdsponsor komen de 200 leden lang niet allemaal uit Westdorpe. We spelen redelijk hoog in de derde klasse, omdat we goede spelers van vierde en vijfde klasseclubs aan kunnen trekken, zegt Van Haelst. Volgens hem bestaat er tussen amateurclubs rond de Belgische grens een levendige concurrentie. Het is een Belgische gewoonte regelmatig van club te veranderen.
Naast Bwin heeft RIA-W nog een opmerkelijke sponsor: de Belgische koffiefabriek Rombouts. Familie van de kapelaan? Nee, dat is geheel toevallig, zegt De Baets. Van nakomelingen van de kapelaan is niets bekend. Voor zover bekend was de eerwaarde wel rooms in alles.
clubnamen
Rooms In Alles Westdorpe
Opgericht op 1 september 1931
Aantal leden: 200
Speellocatie: Sportpark in den polder te Westdorpe.