Olympisch kampioen Ronald Florijn roeit graag tegen de stroom in: ‘Topsporters leiden een glamourleven’

Interview
Voormalig olympisch kampioen Ronald Florijn roeit graag tegen de stroom in. Zo betwist hij graag het algemene beeld dat topsport zo zwaar is. ‘Als sporters zeggen dat ze hard gevochten hebben om aan te top te komen, is dat gelul. Ze leiden een glamourleven; er wordt voor ze gezorgd, ze worden in de watten gelegd en in bepaalde sectoren ook nog vorstelijk betaald.’
Klaas Vos
zaterdag 11 februari 2023 om 02:00
Ronald Florijn: ‘Topsport bedrijven is een makkelijk leven leiden, omdat je iets mag doen waar je goed in bent’
Ronald Florijn: ‘Topsport bedrijven is een makkelijk leven leiden, omdat je iets mag doen waar je goed in bent’ beeld Maarten Boersema

Je moet het weten, anders is het flink zoeken aan de Morsweg in Leiden om het onderkomen van roeivereniging Die Leythe te vinden. Een steegje door tussen woonhuizen, een poort, een soort loopplank en dan ligt daar het botenhuis, met daarachter het clubgebouw dat een fraai uitzicht geeft op de Leidse Rijn.

Met wintermuts om het karakteristieke hoofd staat Ronald Florijn ons al op te wachten. Dus al snel zitten we aan de koffie en komt er een verrassende openingszet van de vader van huidig toproeiers Karolien en Finn en echtgenoot van de voormalige Duitse toproeister Antje Rehaag. ‘Toen ik jullie verzoek las om aan een interview mee te doen over ‘Bloed, zweet en geweten’ heb ik daarin toegestemd om duidelijk te maken dat er voor een topspor..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe krijg je jongeren na corona weer aan het sporten? Met een strandsfeertje en lekkere muziek

Nog lang niet iedereen die voor corona aan het sporten was, heeft de draad weer opgepakt. Vooral jongeren vinden de weg niet terug naar de sportclub. Handbalvereniging DSS in Heemskerk zoekt de oplossing in hippe beach-evenementen.

Afbeelding

Landskampioen Feyenoord viert uitbundig feest

Coach Arne Slot van voetbalclub Feyenoord houdt de kampioensschaal omhoog op het balkon van het stadhuis van Rotterdam. De club is zondag voor het eerst in zes jaar landskampioen geworden

Afbeelding

William Troost-Ekong: de man van de eerste internationale klimaatneutrale transfer

De voetbalwereld loopt bepaald niet voorop met vergroening. Verdediger William Troost-Ekong probeert zijn collega’s aan het denken te zetten. Hij maakte onlangs de allereerste internationale klimaatneutrale transfer.

Afbeelding

De kunst van het plassen op de fiets: door een broekspijp, laten lopen of dan toch maar liever in de berm

De Vuelta voor vrouwen werd beslist door een plaspauze. Hoe werkt dat eigenlijk, een sanitaire stop tijdens een wielerkoers? Voor mannen is het makkelijker dan voor vrouwen. Over gebruiken en ongeschreven regels.

Afbeelding

Feyenoord-verdediger Gernot Trauner: 'Iedereen voelt dat het tijd is voor iets speciaals'

Verdediger Gernot Trauner (31), gespecialiseerd in het elimineren van spitsen, is ook bedreven in het kalm uitleggen waarom Feyenoord de aanstaande kampioen is, zonder dat woord te noemen.

Afbeelding

Ouderwets gymmen met volwassenen steeds populairder: 'Dit is veel leuker dan de sportschool'

Aan een touw slingeren of je tegenstander bekogelen met een trefbal: gymmen zoals op de basisschool wordt steeds populairder onder volwassenen. Ook in deze gymzaal in Amersfoort werken 'apenkooiliefhebbers' zich wekelijks in het zweet.