Voetballer Pelé (1940-2022) was de beste, ook in omstreden zijn

Nieuws
De Braziliaanse voetballer, minister en lobbyist Pelé is donderdag op 82-jarige leeftijd overleden. Hij lag een maand in het ziekenhuis met kanker. Voor velen was hij de beste voetballer aller tijden, maar hij was ook omstreden.
Herman Veenhof
donderdag 29 december 2022 om 21:32
Pelé, de legendarische Braziliaanse voetballer.
Pelé, de legendarische Braziliaanse voetballer. beeld dpa

São Paulo

Eigenlijk heette hij Edson Arantes do Nascimento, maar iedereen kende hem als Pelé. Hij speelde vanaf 1956 achttien jaar voor Santos en daarna nog drie voor de New York Cosmos. Zijn dribbels, passeerbewegingen, passes en schoten staan bij tientallen miljoenen mensen op het netvlies, verspreid over vier wereldkampioenschappen voetbal voor landenteams. Zijn 1279 doelpunten in 1363 wedstrijden worden erkend als een Guinness World Record. Pelé was een icoon in een kanariegeel shirt.

Pelé, een praktiserend katholiek, schonk een gesigneerde trui aan paus Franciscus. Vergezeld van een gesigneerde voetbal van Ronaldo Nazario bevindt het zich in een van de Vaticaanse Musea. Maar Romário de Souza Faria (56), van 1988 tot 1993 voe..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zege AZ op Real Madrid ode aan de Alkmaarse jeugdopleiding

Alsof het heel gewoon is: voetbalclub AZ schakelde na Barcelona ook Real Madrid uit in de Youth League, de Champions League voor hoogste jeugdteams. Ondubbelzinnige uitslagen: 4-0 in Wijdewormer, na de 0-3 in Barcelona.

Afbeelding

Thuisonderwijs, geloof en hard trainen: wie is schaatstalent Jordan Stolz?

Jordan Stolz won afgelopen weekend drie keer goud op de WK afstanden. Wie is deze jonge ster in de schaatswereld? 'Mijn talent is een geschenk, niet door mensen gegeven.'

Afbeelding

Blauwe tompoucen en glimmende ogen in Spakenburg na bekerstunt: 'Dit is gekkenwerk'

Na de overwinning op FC Utrecht konden Spakenburg-fans de slaap maar moeilijk vatten. ‘De adrenaline gierde door mijn lijf. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt.'

Afbeelding

SV Spakenburg schrijft een bladzijde gouden geschiedenis met bekerstunt in Utrecht

Niets gestolen. Niets geluk gehad. Goed gevoetbald, gedurfd. Mooie doelpunten gemaakt. Gestreden. ‘Blauwen, blauwen’, galmde het door de Galgenwaard. SV Spakenburg heeft geschiedenis geschreven.

Afbeelding

Olympisch kampioen Ronald Florijn roeit graag tegen de stroom in: 'Topsporters leiden een glamourleven'

'Wie zegt dat topsport een zwaar leven is, liegt.' Voormalig toproeier Ronald Florijn verdiept zich graag in 'de wetenschap en het meetbare' van sport. 'Een dag achter de computer zitten is zwaarder.'

Afbeelding

De zoektocht van oud-wielrenner Thomas Dekker: 'Of ik van mezelf hou? Nee, nog niet genoeg'

Als wielrenner ontwikkelde Dekker zich stormachtig, maar als mens raakte hij de weg kwijt. Een positieve dopingtest en depressies brachten hem ten val. Langzaam krabbelt hij overeind. ‘Als je het leven kleiner en simpeler houdt, geeft dat rust.’