Frankrijk mikt op finaleplaats met gelovige Giroud: ‘Het brengt me veel nederigheid’

Achtergrond
Het Franse voetbalelftal is een van de grote favorieten van dit WK. Onder bondscoach Didier Deschamps kan Frankrijk een bijzondere prestatie neerzetten als ze het toernooi voor de tweede keer op rij winnen. Maar eerst wacht Marokko.
Esther van der Eijk
woensdag 14 december 2022 om 11:09
Olivier Giroud (links) en Kylian Mbappe na het eerste doelpunt in de groepswedstrijd tegen Polen.
Olivier Giroud (links) en Kylian Mbappe na het eerste doelpunt in de groepswedstrijd tegen Polen. beeld epa / Ali Haider
WK Qatar

Met de vorige WK-titel op zak, en als winnaar van de Nations League, geldt Frankrijk – een land in topvorm – als grote kanshebber voor de WK-titel. Bovendien beschikken Les Bleus op alle linies over kwaliteit, met name in de voorhoede. Maar woensdagavond is de ontmoeting met de grote verrassing van het toernooi: Marokko. De Leeuwen van de Atlas schrijven geschiedenis door als eerste Afrikaanse land de halve finale te spelen. 

In aanloop naar het toernooi waren de meningen in Frankrijk verdeeld over het kijken naar het WK. In oktober besloten een aantal Franse steden, waaronder Parijs, Marseille en Lille om het WK te boycotten door grote tv-schermen voor publiek te verbieden. Deze beslissing werd genomen vanwege de mensenrechtenschendingen..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Alle aandacht ligt zondag bij baltovenaar Messi. De wereldtitel kan de kroon op zijn carrière worden

Frankrijk tegen Argentinië, Mbappé tegen Messi. Beide landen wisten twee keer de titel binnen te slepen, en zullen daarom zondag gebrand zijn op de derde trofee. Argentinië werd tijdens het vorige WK door de Fransen uitgeschakeld.

Afbeelding

Frankrijk mikt op finaleplaats met gelovige Giroud: ‘Het brengt me veel nederigheid’

Aanvaller Olivier Giroud is een geroemde naam dit toernooi. Giroud is niet alleen bekend om zijn doelpunten, maar ook om zijn christelijke geloof - dat hij niet onder stoelen of banken steekt.

Afbeelding

Maakt hunkerend Engeland de favorietenrol waar? Vooral de aanvallende krachten zijn erg sterk

Engeland staat bekend als de bakermat van voetbal, maar wist tot nu toe maar één keer het WK te winnen, in 1966 op eigen bodem. Sindsdien haalden de Three Lions nooit meer de finale.

Afbeelding

Messi is dé grote man in het elftal, maar ‘het blijft Nederland tegen Argentinië, niet tegen Messi’

Wie denkt aan Argentinië, denkt aan spits Lionel Messi. Het Zuid-Amerikaanse land heeft veel kwaliteit in huis, wat het een geduchte tegenstander van Nederland maakt.

Afbeelding

Louis van Gaal is milder in gedrag dan zijn voorbeeld Rinus Michels, maar blijvend scherp in visie

In de toegenomen mildheid bij Louis van Gaal (71) is een parallel te zien met zijn voorbeeld als trainer, Rinus Michels zaliger. Mild in gedrag, maar niet in visie.

Afbeelding

Marokko wil verder komen dan ooit. ‘Hoewel ik in Nederland geboren ben, voel ik mij Marokkaan’

Voor het eerst in 36 jaar bereikt Marokko de achtste finales van het WK voetbal in Qatar. Nadat het team van bondscoach Walid Regragui afgelopen donderdag als groepswinnaar uit de bus kwam, mag het vandaag aantreden tegen Spanje.