Maakt hunkerend Engeland de favorietenrol waar? Vooral de aanvallende krachten zijn erg sterk

Achtergrond
Engeland staat bekend als de bakermat van voetbal, maar wist tot nu toe maar één keer het WK te winnen, in 1966 op eigen bodem. Sindsdien haalden de Three Lions nooit meer de finale. Na de aanstelling van bondscoach Gareth Southgate in 2016 boekte het team goede resultaten. Kunnen de Engelsen dit WK ervoor zorgen dat Football is coming home?
Esther van der Eijk
zaterdag 10 december 2022 om 01:31
Coach Southgate kijkt naar zijn spelers op de training. Zaterdag spelen de Engelsen tegen Frankrijk.
Coach Southgate kijkt naar zijn spelers op de training. Zaterdag spelen de Engelsen tegen Frankrijk. beeld ANP / Associated Press
WK Qatar

De laatste titel in 1966 herinnert aan de legendarische speler Bobby Charlton. Met zijn 49 doelpunten was hij lang de topscorer aller tijden van Engeland. Tot hij werd ingehaald door Wayne Rooney, die er 53 maakte. De geroemde ‘Gouden Generatie’ met spelers als Rooney, Frank Lampard en David Beckham wist de wereldtitel nooit te pakken. Met de komst van Southgate zijn er duidelijke sprongen vooruit te zien. Zo werd Engeland vierde op het WK in 2018 en haalde het in 2020 de finale van het EK - die werd verloren van Italië. Dat maakt Engeland tot een van de favorieten voor de wereldtitel.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Alle aandacht ligt zondag bij baltovenaar Messi. De wereldtitel kan de kroon op zijn carrière worden

Frankrijk tegen Argentinië, Mbappé tegen Messi. Beide landen wisten twee keer de titel binnen te slepen, en zullen daarom zondag gebrand zijn op de derde trofee. Argentinië werd tijdens het vorige WK door de Fransen uitgeschakeld.

Afbeelding

Frankrijk mikt op finaleplaats met gelovige Giroud: ‘Het brengt me veel nederigheid’

Aanvaller Olivier Giroud is een geroemde naam dit toernooi. Giroud is niet alleen bekend om zijn doelpunten, maar ook om zijn christelijke geloof - dat hij niet onder stoelen of banken steekt.

Afbeelding

Maakt hunkerend Engeland de favorietenrol waar? Vooral de aanvallende krachten zijn erg sterk

Engeland staat bekend als de bakermat van voetbal, maar wist tot nu toe maar één keer het WK te winnen, in 1966 op eigen bodem. Sindsdien haalden de Three Lions nooit meer de finale.

Afbeelding

Messi is dé grote man in het elftal, maar ‘het blijft Nederland tegen Argentinië, niet tegen Messi’

Wie denkt aan Argentinië, denkt aan spits Lionel Messi. Het Zuid-Amerikaanse land heeft veel kwaliteit in huis, wat het een geduchte tegenstander van Nederland maakt.

Afbeelding

Louis van Gaal is milder in gedrag dan zijn voorbeeld Rinus Michels, maar blijvend scherp in visie

In de toegenomen mildheid bij Louis van Gaal (71) is een parallel te zien met zijn voorbeeld als trainer, Rinus Michels zaliger. Mild in gedrag, maar niet in visie.

Afbeelding

Marokko wil verder komen dan ooit. ‘Hoewel ik in Nederland geboren ben, voel ik mij Marokkaan’

Voor het eerst in 36 jaar bereikt Marokko de achtste finales van het WK voetbal in Qatar. Nadat het team van bondscoach Walid Regragui afgelopen donderdag als groepswinnaar uit de bus kwam, mag het vandaag aantreden tegen Spanje.