Louis van Gaal is milder in gedrag dan zijn voorbeeld Rinus Michels, maar blijvend scherp in visie

Achtergrond
In de toegenomen mildheid bij Louis van Gaal (71) is een parallel te zien met zijn voorbeeld als trainer, Rinus Michels zaliger. Mild in gedrag, maar niet in visie.
Willem Vissers / vk
donderdag 8 december 2022 om 11:06 aangepast 13:00
Olympisch stadion te Amsterdam, 1993. Toenmalig Ajax-trainer Louis van Gaal en Rinus Michels (rechts) zijn toeschouwer bij een oefenpotje.
Olympisch stadion te Amsterdam, 1993. Toenmalig Ajax-trainer Louis van Gaal en Rinus Michels (rechts) zijn toeschouwer bij een oefenpotje. beeld anp
WK Qatar

Louis van Gaal glimt als hij na 37 minuten praten over tactiek, Oranje en beeldvorming afscheid neemt van de pers. ‘We hadden maandag weer een fantastische dag met elkaar. De spirit is zo goed. We gingen naar de spa, en in de middag maakten we een boottocht. Van drie tot half zes.’ 

Hij geeft een tip voor de verslaggevers: ‘Vanaf half vijf is het het mooist, als het donker wordt. Dan komen jullie ook een beetje tot elkaar.’

Hij is door de jaren heen getransformeerd tot een wat mildere uitgave van zichzelf, hetzelfde proces als zijn voorbeeld Rinus Michels doorleefde. Van Gaal is de IJzeren Tulp genoemd. Michels de Bul, de Generaal of de Sfinx. Bijnamen die hardheid uitstralen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Alle aandacht ligt zondag bij baltovenaar Messi. De wereldtitel kan de kroon op zijn carrière worden

Frankrijk tegen Argentinië, Mbappé tegen Messi. Beide landen wisten twee keer de titel binnen te slepen, en zullen daarom zondag gebrand zijn op de derde trofee. Argentinië werd tijdens het vorige WK door de Fransen uitgeschakeld.

Afbeelding

Frankrijk mikt op finaleplaats met gelovige Giroud: ‘Het brengt me veel nederigheid’

Aanvaller Olivier Giroud is een geroemde naam dit toernooi. Giroud is niet alleen bekend om zijn doelpunten, maar ook om zijn christelijke geloof - dat hij niet onder stoelen of banken steekt.

Afbeelding

Maakt hunkerend Engeland de favorietenrol waar? Vooral de aanvallende krachten zijn erg sterk

Engeland staat bekend als de bakermat van voetbal, maar wist tot nu toe maar één keer het WK te winnen, in 1966 op eigen bodem. Sindsdien haalden de Three Lions nooit meer de finale.

Afbeelding

Messi is dé grote man in het elftal, maar ‘het blijft Nederland tegen Argentinië, niet tegen Messi’

Wie denkt aan Argentinië, denkt aan spits Lionel Messi. Het Zuid-Amerikaanse land heeft veel kwaliteit in huis, wat het een geduchte tegenstander van Nederland maakt.

Afbeelding

Louis van Gaal is milder in gedrag dan zijn voorbeeld Rinus Michels, maar blijvend scherp in visie

In de toegenomen mildheid bij Louis van Gaal (71) is een parallel te zien met zijn voorbeeld als trainer, Rinus Michels zaliger. Mild in gedrag, maar niet in visie.

Afbeelding

Marokko wil verder komen dan ooit. ‘Hoewel ik in Nederland geboren ben, voel ik mij Marokkaan’

Voor het eerst in 36 jaar bereikt Marokko de achtste finales van het WK voetbal in Qatar. Nadat het team van bondscoach Walid Regragui afgelopen donderdag als groepswinnaar uit de bus kwam, mag het vandaag aantreden tegen Spanje.