Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Nieuws
Nederland neemt het vandaag in de achtste finale op tegen de Verenigde Staten. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Amerikaanse analisten kijken optimistisch naar de confrontatie. Volgens hen is het een voordeel om tegen Oranje aan te treden.
Esther van der Eijk
zaterdag 3 december 2022 om 06:00
Voetballer Sergino Dest van het nationale elftal van de Verenigde Staten.
Voetballer Sergino Dest van het nationale elftal van de Verenigde Staten. beeld anp / | Hollandse Hoogte | Maurice van Steen

In de Verenigde Staten lijkt voetbal niet centraal te staan. De Amerikanen namen al in 1934 voor het eerst aan een wereldkampioenschap deel. Verder dan de kwartfinales wist Team USA nooit te komen. In 2018 liep het de achtste opeenvolgende deelname mis, maar met het WK in  Qatar hoopt het land een nieuwe reeks te starten. Bovendien zet het sterk in op de toekomst door ruimte te bieden aan jonge spelers, zoals sterspeler en aanvoerder Christian Pulisic (Chelsea FC). Grote namen als Michael Bradley en Jozy Altidore maken inmiddels geen onderdeel meer uit van de selectie. Het team heeft een nieuwe impuls gekregen onder bondscoach Gregg Berhalter.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De zoektocht van oud-wielrenner Thomas Dekker: 'Of ik van mezelf hou? Nee, nog niet genoeg'

Als wielrenner ontwikkelde Dekker zich stormachtig, maar als mens raakte hij de weg kwijt. Een positieve dopingtest en depressies brachten hem ten val. Langzaam krabbelt hij overeind. ‘Als je het leven kleiner en simpeler houdt, geeft dat rust.’

Afbeelding

Op het veld komen mensen van alle kleuren bij elkaar, dat cliché klopt, maar het gaat niet vanzelf

Sportclubs die divers zijn of dat willen worden, verdienen extra steun van sportorganisaties of van de overheid. Dat vindt socioloog Arend van Haaften na uitgebreid onderzoek in het amateurvoetbal.

Afbeelding

Willem Vissers over het WK vrouwenvoetbal. 'Laten ze alsjeblieft de mannen niet nadoen'

Na 'Qatar' zijn dit jaar de vrouwen aan de beurt voor een WK voetbal. De verwachtingen van de Oranje Leeuwinnen zijn steeds hoger geworden, ziet Willem Vissers. Zijn oproep: ‘Ga niet teveel op het mannenvoetbal lijken.’

Afbeelding

Voetballer Pelé (1940-2022) was de beste, ook in omstreden zijn

De Braziliaanse voetballer, minister en lobbyist Pelé (82) is donderdag overleden. Hij lag een maand in het ziekenhuis met kanker. Voor velen was hij de beste voetballer aller tijden, maar hij was ook omstreden.

Afbeelding

Alle aandacht ligt zondag bij baltovenaar Messi. De wereldtitel kan de kroon op zijn carrière worden

Frankrijk tegen Argentinië, Mbappé tegen Messi. Beide landen wisten twee keer de titel binnen te slepen, en zullen daarom zondag gebrand zijn op de derde trofee. Argentinië werd tijdens het vorige WK door de Fransen uitgeschakeld.

Afbeelding

Frankrijk mikt op finaleplaats met gelovige Giroud: ‘Het brengt me veel nederigheid’

Aanvaller Olivier Giroud is een geroemde naam dit toernooi. Giroud is niet alleen bekend om zijn doelpunten, maar ook om zijn christelijke geloof - dat hij niet onder stoelen of banken steekt.