Paulson Johnson werkte aan het Al-Bayt-stadion in Qatar. ‘Het was elf uur per dag non-stop werken’

Achtergrond
Paulson Johnson werkte als kraanmachinist aan een van de stadions waarin Oranje speelt. Hij moest structureel overwerken, maar kreeg hier vaak niet voor betaald. Daarnaast heeft hij nog zo’n 9000 euro tegoed.
Rejimon Kuttapan en Rick Moeliker
vrijdag 2 december 2022 om 15:58
Paulson Johnson: ‘Het was elf uur non-stop werken, ook zonder lunchtijd.'
Paulson Johnson: ‘Het was elf uur non-stop werken, ook zonder lunchtijd.' beeld Syed Shiyaz Mirza

Elke keer als een wedstrijd begint in het Al-Bayt-stadion in Qatar, denkt Paulson Johnson (35) terug aan de uren die hij daar als kraanmachinist doorbracht. Hij werkte vanaf 2011 aan het gereedmaken van de grond voor de bouw. In 2018 was hij daar niet langer nodig, maar een jaar later zag hij het stadion toen het helemaal af was. ‘Ik was verbijsterd en trots.’ 

Johnson komt uit India en woont in de stad Kerala. Hij heeft een vrouw en een kind van één jaar oud. Dat hij in 2011 naar Qatar ging, was uit pure noodzaak. ‘Ik heb na de middelbare school geen opleiding gehad en kan alleen een graafmachine besturen. Daarnaast heb ik geen land; ik kan er dus ook niet voor kiezen boer te worden. Dus, zoals zo veel mensen, wilde ik gaan werken in Qat..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De zoektocht van oud-wielrenner Thomas Dekker: 'Of ik van mezelf hou? Nee, nog niet genoeg'

Als wielrenner ontwikkelde Dekker zich stormachtig, maar als mens raakte hij de weg kwijt. Een positieve dopingtest en depressies brachten hem ten val. Langzaam krabbelt hij overeind. ‘Als je het leven kleiner en simpeler houdt, geeft dat rust.’

Afbeelding

Op het veld komen mensen van alle kleuren bij elkaar, dat cliché klopt, maar het gaat niet vanzelf

Sportclubs die divers zijn of dat willen worden, verdienen extra steun van sportorganisaties of van de overheid. Dat vindt socioloog Arend van Haaften na uitgebreid onderzoek in het amateurvoetbal.

Afbeelding

Willem Vissers over het WK vrouwenvoetbal. 'Laten ze alsjeblieft de mannen niet nadoen'

Na 'Qatar' zijn dit jaar de vrouwen aan de beurt voor een WK voetbal. De verwachtingen van de Oranje Leeuwinnen zijn steeds hoger geworden, ziet Willem Vissers. Zijn oproep: ‘Ga niet teveel op het mannenvoetbal lijken.’

Afbeelding

Voetballer Pelé (1940-2022) was de beste, ook in omstreden zijn

De Braziliaanse voetballer, minister en lobbyist Pelé (82) is donderdag overleden. Hij lag een maand in het ziekenhuis met kanker. Voor velen was hij de beste voetballer aller tijden, maar hij was ook omstreden.

Afbeelding

Alle aandacht ligt zondag bij baltovenaar Messi. De wereldtitel kan de kroon op zijn carrière worden

Frankrijk tegen Argentinië, Mbappé tegen Messi. Beide landen wisten twee keer de titel binnen te slepen, en zullen daarom zondag gebrand zijn op de derde trofee. Argentinië werd tijdens het vorige WK door de Fransen uitgeschakeld.

Afbeelding

Frankrijk mikt op finaleplaats met gelovige Giroud: ‘Het brengt me veel nederigheid’

Aanvaller Olivier Giroud is een geroemde naam dit toernooi. Giroud is niet alleen bekend om zijn doelpunten, maar ook om zijn christelijke geloof - dat hij niet onder stoelen of banken steekt.