In topsport draait alles om jezelf, merkte Iris Slappendel: ‘Dat zorgde voor ethische dilemma’s’

Interview
Welke rol spelen bloed, zweet en geweten in de topsport? In deze serie vertellen mensen uit de sport over wat goed en kwaad is in hun carrière en over hoe ze belangrijke keuzes maken. Vandaag: wielrenster Iris Slappendel.
Klaas Vos
vrijdag 2 december 2022 om 18:00
Iris Slappendel voor aanvang van het NK wielrennen in 2015.
Iris Slappendel voor aanvang van het NK wielrennen in 2015. beeld anp / Remko de Waal

Eigenlijk wilde Iris Slappendel schaatster worden. Ze was lid van de schaatsvereniging en hield zich in de zomer fit door te fietsen. Daar bleek ze meer aanleg voor te hebben. In 2003 won ze vanuit het niets brons op het WK tijdrijden bij de junioren. Het was de opmaat voor een prof-carrière, waarmee ze met grote namen als Anna van der Breggen en Marianne Vos optrok. 

En nu is zij nog steeds actief bij de wielersport betrokken, als bestuurslid van de Vereniging voor Beroepswielrenners, en ook als oprichter en bestuurslid van The Cyclists’ Alliance, waarin ze zich hard maakt voor verbetering van de positie van de vrouwen-wielrenners.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zege AZ op Real Madrid ode aan de Alkmaarse jeugdopleiding

Alsof het heel gewoon is: voetbalclub AZ schakelde na Barcelona ook Real Madrid uit in de Youth League, de Champions League voor hoogste jeugdteams. Ondubbelzinnige uitslagen: 4-0 in Wijdewormer, na de 0-3 in Barcelona.

Afbeelding

Thuisonderwijs, geloof en hard trainen: wie is schaatstalent Jordan Stolz?

Jordan Stolz won afgelopen weekend drie keer goud op de WK afstanden. Wie is deze jonge ster in de schaatswereld? 'Mijn talent is een geschenk, niet door mensen gegeven.'

Afbeelding

Blauwe tompoucen en glimmende ogen in Spakenburg na bekerstunt: 'Dit is gekkenwerk'

Na de overwinning op FC Utrecht konden Spakenburg-fans de slaap maar moeilijk vatten. ‘De adrenaline gierde door mijn lijf. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt.'

Afbeelding

SV Spakenburg schrijft een bladzijde gouden geschiedenis met bekerstunt in Utrecht

Niets gestolen. Niets geluk gehad. Goed gevoetbald, gedurfd. Mooie doelpunten gemaakt. Gestreden. ‘Blauwen, blauwen’, galmde het door de Galgenwaard. SV Spakenburg heeft geschiedenis geschreven.

Afbeelding

Olympisch kampioen Ronald Florijn roeit graag tegen de stroom in: 'Topsporters leiden een glamourleven'

'Wie zegt dat topsport een zwaar leven is, liegt.' Voormalig toproeier Ronald Florijn verdiept zich graag in 'de wetenschap en het meetbare' van sport. 'Een dag achter de computer zitten is zwaarder.'

Afbeelding

De zoektocht van oud-wielrenner Thomas Dekker: 'Of ik van mezelf hou? Nee, nog niet genoeg'

Als wielrenner ontwikkelde Dekker zich stormachtig, maar als mens raakte hij de weg kwijt. Een positieve dopingtest en depressies brachten hem ten val. Langzaam krabbelt hij overeind. ‘Als je het leven kleiner en simpeler houdt, geeft dat rust.’