Qatar vliegt nepfans in om te zingen en juichen voor hun nationale ploeg, ontdekt The New York Times

Achtergrond
Qatar heeft tientallen breedgeschouderde mannen ingevlogen om het nationale elftal toe te juichen, zo blijkt uit onderzoek van The New York Times. Het land met een minimale voetbalcultuur hoopt zo het voetbalimago op te krikken.
Jenne Jan Holtland / vk
dinsdag 29 november 2022 om 19:48
Mannen met bordeauxrode shirts maakten veel lawaai voor Qatar tijdens de WK-groepswedstrijden van het gastland.
Mannen met bordeauxrode shirts maakten veel lawaai voor Qatar tijdens de WK-groepswedstrijden van het gastland. beeld anp / Maurice van Steen

Doha

Voor een land zonder noemenswaardige voetbalgeschiedenis was het een opmerkelijk beeld: een harde kern van circa 1500 gespierde reuzen, zingend en springend achter het doel van het gastland. De mannen – gekleed in bordeauxrode shirts met het woord ‘Qatar’ op de borst – maakten veel lawaai voor Qatar tijdens de WK-groepswedstrijden tegen Ecuador, Senegal en Nederland.

Maar waar komen de fans vandaan? Niet uit Qatar, zo ontdekte The New York Times. Volgens onderzoek van de krant gaat het om betaalde supporters die werden ingevlogen uit Libanon, aangevuld met een handvol Egyptenaren, Algerijnen en Syriërs. In ruil voor het maken van sfeer tijdens de groepswedstrijden kregen ze een gratis retourvlucht, accommodatie, eten en kaart..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De zoektocht van oud-wielrenner Thomas Dekker: 'Of ik van mezelf hou? Nee, nog niet genoeg'

Als wielrenner ontwikkelde Dekker zich stormachtig, maar als mens raakte hij de weg kwijt. Een positieve dopingtest en depressies brachten hem ten val. Langzaam krabbelt hij overeind. ‘Als je het leven kleiner en simpeler houdt, geeft dat rust.’

Afbeelding

Op het veld komen mensen van alle kleuren bij elkaar, dat cliché klopt, maar het gaat niet vanzelf

Sportclubs die divers zijn of dat willen worden, verdienen extra steun van sportorganisaties of van de overheid. Dat vindt socioloog Arend van Haaften na uitgebreid onderzoek in het amateurvoetbal.

Afbeelding

Willem Vissers over het WK vrouwenvoetbal. 'Laten ze alsjeblieft de mannen niet nadoen'

Na 'Qatar' zijn dit jaar de vrouwen aan de beurt voor een WK voetbal. De verwachtingen van de Oranje Leeuwinnen zijn steeds hoger geworden, ziet Willem Vissers. Zijn oproep: ‘Ga niet teveel op het mannenvoetbal lijken.’

Afbeelding

Voetballer Pelé (1940-2022) was de beste, ook in omstreden zijn

De Braziliaanse voetballer, minister en lobbyist Pelé (82) is donderdag overleden. Hij lag een maand in het ziekenhuis met kanker. Voor velen was hij de beste voetballer aller tijden, maar hij was ook omstreden.

Afbeelding

Alle aandacht ligt zondag bij baltovenaar Messi. De wereldtitel kan de kroon op zijn carrière worden

Frankrijk tegen Argentinië, Mbappé tegen Messi. Beide landen wisten twee keer de titel binnen te slepen, en zullen daarom zondag gebrand zijn op de derde trofee. Argentinië werd tijdens het vorige WK door de Fransen uitgeschakeld.

Afbeelding

Frankrijk mikt op finaleplaats met gelovige Giroud: ‘Het brengt me veel nederigheid’

Aanvaller Olivier Giroud is een geroemde naam dit toernooi. Giroud is niet alleen bekend om zijn doelpunten, maar ook om zijn christelijke geloof - dat hij niet onder stoelen of banken steekt.