Nauwelijks Oranjekoorts in winkels

Nieuws
De Oranjekoorts is tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Qatar duidelijk minder hevig bij het winkelend publiek dan bij eerdere WK’s en EK’s. Oranje vlaggetjes, petjes of kerstballen gaan maar mondjesmaat over de toonbank.
anp
maandag 28 november 2022 om 03:21 aangepast 06:45
Voetbalfans kijken in een cafe naar de wedstrijd Nederland tegen Ecuador. Het was de tweede wedstrijd van het Nederlands elftal op het WK voetbal in Qatar
Voetbalfans kijken in een cafe naar de wedstrijd Nederland tegen Ecuador. Het was de tweede wedstrijd van het Nederlands elftal op het WK voetbal in Qatar beeld anp / Jeroen Jumelet

Den Haag

‘Wij verkopen nog wel wat, maar het is totaal niet vergelijkbaar met een normale junimaand rond een eindtoernooi’, zegt eigenaar Norbert Mettinkhof van webwinkel Deoranjeartikelenshop.nl. ‘Qatar heeft daar zeker mee te maken, maar er zijn meer oorzaken. Gelukkig heb ik niets met een jaartal erop, dus ik verkoop het later nog wel.’

Qatar is als gastland omstreden, onder meer vanwege de arbeidsomstandigheden waaronder bouwvakkers uit Zuid-Azië moesten werken aan de nieuwe stadions in de Golfstaat. Duizenden zouden er zijn omgekomen.

Mettinkhof noemt ook de hoge inflatie als oorzaak van de mindere verkoop. Energie en boodschappen zijn duur, dus besparen veel Nederlanders op minder noodzakelijke aankopen, zoals oranje vlaggetjes. Het c..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De zoektocht van oud-wielrenner Thomas Dekker: 'Of ik van mezelf hou? Nee, nog niet genoeg'

Als wielrenner ontwikkelde Dekker zich stormachtig, maar als mens raakte hij de weg kwijt. Een positieve dopingtest en depressies brachten hem ten val. Langzaam krabbelt hij overeind. ‘Als je het leven kleiner en simpeler houdt, geeft dat rust.’

Afbeelding

Op het veld komen mensen van alle kleuren bij elkaar, dat cliché klopt, maar het gaat niet vanzelf

Sportclubs die divers zijn of dat willen worden, verdienen extra steun van sportorganisaties of van de overheid. Dat vindt socioloog Arend van Haaften na uitgebreid onderzoek in het amateurvoetbal.

Afbeelding

Willem Vissers over het WK vrouwenvoetbal. 'Laten ze alsjeblieft de mannen niet nadoen'

Na 'Qatar' zijn dit jaar de vrouwen aan de beurt voor een WK voetbal. De verwachtingen van de Oranje Leeuwinnen zijn steeds hoger geworden, ziet Willem Vissers. Zijn oproep: ‘Ga niet teveel op het mannenvoetbal lijken.’

Afbeelding

Voetballer Pelé (1940-2022) was de beste, ook in omstreden zijn

De Braziliaanse voetballer, minister en lobbyist Pelé (82) is donderdag overleden. Hij lag een maand in het ziekenhuis met kanker. Voor velen was hij de beste voetballer aller tijden, maar hij was ook omstreden.

Afbeelding

Alle aandacht ligt zondag bij baltovenaar Messi. De wereldtitel kan de kroon op zijn carrière worden

Frankrijk tegen Argentinië, Mbappé tegen Messi. Beide landen wisten twee keer de titel binnen te slepen, en zullen daarom zondag gebrand zijn op de derde trofee. Argentinië werd tijdens het vorige WK door de Fransen uitgeschakeld.

Afbeelding

Frankrijk mikt op finaleplaats met gelovige Giroud: ‘Het brengt me veel nederigheid’

Aanvaller Olivier Giroud is een geroemde naam dit toernooi. Giroud is niet alleen bekend om zijn doelpunten, maar ook om zijn christelijke geloof - dat hij niet onder stoelen of banken steekt.