Strijdbaar Servië maakt geen politieke statements

Achtergrond
De grote verrassing van het WK dit jaar, Servië, mag vandaag bewijzen of het zijn gevreesde aanvallende kwaliteiten kan verzilveren tegen Kameroen. Hoewel de eerste wedstrijd tegen Brazilië met 2-0 werd verloren, kenden de Serven voor het WK een uitstekende kwalificatiereeks, waarin ze ongeslagen bovenaan eindigden.
Esther van der Eijk
maandag 28 november 2022 om 03:21 aangepast 06:08
De Servische aanvaller Aleksandar Mitrovic (rechts) en middenvelder Sergej Milinkovic-Savic (midden) tijdens de wedstrijd tegen Brazilië op het WK.
De Servische aanvaller Aleksandar Mitrovic (rechts) en middenvelder Sergej Milinkovic-Savic (midden) tijdens de wedstrijd tegen Brazilië op het WK. beeld sipa
WK Qatar

Servië bleef stil rondom de mensenrechtenschendingen in de aanloop naar het toernooi. Een diplomaat bij de Servische ambassade in Doha, Slobodan Radekal, benadrukte juist het belang van het WK in Qatar voor het Midden-Oosten en de Arabische wereld. Hij wees erop dat er extra kansen liggen voor een ontmoeting tussen Servië en Qatar. Volgens Radekal zijn de banden al goed, maar is er nog genoeg ruimte voor ontwikkelingen op terreinen als economie, cultuur en sport. Vooral de economische banden kunnen versterkt worden. Met deze kennis in gedachten gaat de diplomaat er tevens van uit dat zijn land naar behoren gepresenteerd wordt in Qatar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Alle aandacht ligt zondag bij baltovenaar Messi. De wereldtitel kan de kroon op zijn carrière worden

Frankrijk tegen Argentinië, Mbappé tegen Messi. Beide landen wisten twee keer de titel binnen te slepen, en zullen daarom zondag gebrand zijn op de derde trofee. Argentinië werd tijdens het vorige WK door de Fransen uitgeschakeld.

Afbeelding

Frankrijk mikt op finaleplaats met gelovige Giroud: ‘Het brengt me veel nederigheid’

Aanvaller Olivier Giroud is een geroemde naam dit toernooi. Giroud is niet alleen bekend om zijn doelpunten, maar ook om zijn christelijke geloof - dat hij niet onder stoelen of banken steekt.

Afbeelding

Maakt hunkerend Engeland de favorietenrol waar? Vooral de aanvallende krachten zijn erg sterk

Engeland staat bekend als de bakermat van voetbal, maar wist tot nu toe maar één keer het WK te winnen, in 1966 op eigen bodem. Sindsdien haalden de Three Lions nooit meer de finale.

Afbeelding

Messi is dé grote man in het elftal, maar ‘het blijft Nederland tegen Argentinië, niet tegen Messi’

Wie denkt aan Argentinië, denkt aan spits Lionel Messi. Het Zuid-Amerikaanse land heeft veel kwaliteit in huis, wat het een geduchte tegenstander van Nederland maakt.

Afbeelding

Louis van Gaal is milder in gedrag dan zijn voorbeeld Rinus Michels, maar blijvend scherp in visie

In de toegenomen mildheid bij Louis van Gaal (71) is een parallel te zien met zijn voorbeeld als trainer, Rinus Michels zaliger. Mild in gedrag, maar niet in visie.

Afbeelding

Marokko wil verder komen dan ooit. ‘Hoewel ik in Nederland geboren ben, voel ik mij Marokkaan’

Voor het eerst in 36 jaar bereikt Marokko de achtste finales van het WK voetbal in Qatar. Nadat het team van bondscoach Walid Regragui afgelopen donderdag als groepswinnaar uit de bus kwam, mag het vandaag aantreden tegen Spanje.