Oude vedetten en vergane glorie, maar vlak Uruguay nooit uit

Achtergrond
Uruguay speelt donderdag in groep H tegen Zuid-Korea. De ploeg is ervaren, maar teert ook ietwat op roem van vroeger. Het team blinkt niet uit in vegetarisch denken.
Herman Veenhof
woensdag 23 november 2022 om 14:35 aangepast 25 november 2022 06:47
Uruguay's middenvelder Lucas Torreira is optimistisch tijdens een persontmoeting in Al Erssal.
Uruguay's middenvelder Lucas Torreira is optimistisch tijdens een persontmoeting in Al Erssal. beeld afp / Pablo Porciuncula

Doha

Het Zuid-Amerikaanse Uruguay telt net 3,5 miljoen inwoners op een gebied waar Nederland vijf keer inpast. Toch is Uruguay van oudsher bij uitstek een voetballand. Sterker nog, het land organiseerde in 1930 het eerste WK. Toen deden er maar dertien teams mee en draaide het meer om geld bijleggen dan verdienen. Door Argentinië te verslaan met 2-1 lukte het Uruguay toen om meteen wereldkampioen te worden. Hetzelfde kunstje lukte in 1950, toen het WK werd gehouden in Brazilië en de finale een poule van vier landen was. In 1970 en 2010 werd het land vierde, tijdens het WK in Mexico (waar Pelé met een schijnbeweging de Uruguayaanse keeper liet vallen en daarna voor open doel miste) en Zuid-Afrika; in het Groenpuntstadion te Kaaps..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Paulson Johnson werkte aan het Al-Bayt-stadion in Qatar. ‘Het was elf uur per dag non-stop werken’

Tot zijn gedwongen vertrek uit Qatar verdiende Paulson Johnson (35) ongeveer 1700 euro per maand, maar dat was eerst veel minder. En overwerk leverde geen extra inkomsten op.

Afbeelding

Canada oorverdovend stil over mensenrechten in aanloop naar historische deelname

Canada had hoge verwachtingen van de prestaties van hun voetbalelftal op het WK. Hoewel de Canadezen met respectievelijk 1-0 van België en 4-1 van Kroatië verloren, had er meer ingezeten. Daarmee zijn ze definitief uitgeschakeld.

Afbeelding

Qatar vliegt nepfans in om te zingen en juichen voor hun nationale ploeg, ontdekt The New York Times

Qatar heeft tientallen breedgeschouderde mannen ingevlogen om het nationale elftal toe te juichen, zo blijkt uit onderzoek van The New York Times. Het land hoopt zo het voetbalimago op te krikken.

Afbeelding

Strijdbaar Servië maakt geen politieke statements

Servië mag zich vandaag bewijzen in een wedstrijd tegen Kameroen. Het land bleef stil rondom de mensenrechtenschendingen in de aanloop naar het toernooi. Waarom hebben ze daarvoor gekozen?

Afbeelding

Oude vedetten en vergane glorie, maar vlak Uruguay nooit uit

Uruguay speelt donderdag in groep H tegen Zuid-Korea. De ploeg is ervaren, maar teert ook ietwat op roem van vroeger. Maar met negenhonderd kilo vlees uit eigen land moet het lukken.

Afbeelding

Nederland - Senegal trekt aanzienlijk minder kijkers dan eerdere openingsduels, WK-pools wel populair

Gemiddeld zaten maandagavond 4,3 miljoen Nederlanders van 6 jaar of ouder voor de televisie. Dat is stukken minder dan de eerste wedstrijd van Oranje tijdens het vorige grote voetbaltoernooi.