Nederland - Senegal trekt aanzienlijk minder kijkers dan eerdere openingsduels, WK-pools wel populair

Nieuws
De openingswedstrijd van Oranje op het WK voetbal trok beduidend minder kijkers dan bij eerdere toernooien. WK-pools lijken juist meer in trek.
redactie vk
dinsdag 22 november 2022 om 18:57
Oranjefans in het Huis van Oranje in AFAS Live, het officiele fan-event van de KNVB in Nederland, tijdens het WK-duel van Senegal tegen Nederland.
Oranjefans in het Huis van Oranje in AFAS Live, het officiele fan-event van de KNVB in Nederland, tijdens het WK-duel van Senegal tegen Nederland. beeld anp / Ramon van Flymen

Amsterdam

Gemiddeld zaten maandagavond 4,3 miljoen Nederlanders van 6 jaar of ouder voor de televisie. Dat is stukken minder dan de eerste wedstrijd van Oranje tijdens het vorige grote voetbaltoernooi, het EK (tegen Oekraïne, ruim 5,4 miljoen kijkers). 

In aanloop naar het toernooi was er veel protest vanwege de mensenrechtensituatie in Qatar, maar dat hoeft niet de enige oorzaak te zijn van de relatief lage kijkcijfers. Een andere verklaring is het vroege tijdstip van de wedstrijd: 17.00 uur. Slechts één keer eerder in de laatste twintig jaar trok de openingswedstrijd van het Nederlands elftal minder dan 5 miljoen kijkers. Dat was in Zuid-Afrika, toen Nederland vroeg in de middag moest aantreden tegen Denemarken (4,2 miljoen kijkers).

samen o..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Paulson Johnson werkte aan het Al-Bayt-stadion in Qatar. ‘Het was elf uur per dag non-stop werken’

Tot zijn gedwongen vertrek uit Qatar verdiende Paulson Johnson (35) ongeveer 1700 euro per maand, maar dat was eerst veel minder. En overwerk leverde geen extra inkomsten op.

Afbeelding

Canada oorverdovend stil over mensenrechten in aanloop naar historische deelname

Canada had hoge verwachtingen van de prestaties van hun voetbalelftal op het WK. Hoewel de Canadezen met respectievelijk 1-0 van België en 4-1 van Kroatië verloren, had er meer ingezeten. Daarmee zijn ze definitief uitgeschakeld.

Afbeelding

Qatar vliegt nepfans in om te zingen en juichen voor hun nationale ploeg, ontdekt The New York Times

Qatar heeft tientallen breedgeschouderde mannen ingevlogen om het nationale elftal toe te juichen, zo blijkt uit onderzoek van The New York Times. Het land hoopt zo het voetbalimago op te krikken.

Afbeelding

Strijdbaar Servië maakt geen politieke statements

Servië mag zich vandaag bewijzen in een wedstrijd tegen Kameroen. Het land bleef stil rondom de mensenrechtenschendingen in de aanloop naar het toernooi. Waarom hebben ze daarvoor gekozen?

Afbeelding

Oude vedetten en vergane glorie, maar vlak Uruguay nooit uit

Uruguay speelt donderdag in groep H tegen Zuid-Korea. De ploeg is ervaren, maar teert ook ietwat op roem van vroeger. Maar met negenhonderd kilo vlees uit eigen land moet het lukken.

Afbeelding

Nederland - Senegal trekt aanzienlijk minder kijkers dan eerdere openingsduels, WK-pools wel populair

Gemiddeld zaten maandagavond 4,3 miljoen Nederlanders van 6 jaar of ouder voor de televisie. Dat is stukken minder dan de eerste wedstrijd van Oranje tijdens het vorige grote voetbaltoernooi.