Landen zwichten voor Fifa: aanvoerders zonder OneLove-band

Nieuws
De aanvoerders van zeven voetbalteams, waaronder die van Nederland, spelen dit WK toch niet met een OneLove-band. De internationale voetbalbond FIFA heeft gedreigd met gele kaarten. In een gezamenlijke verklaring reageren de bonden van de landen verbolgen.
Niels Waarlo / vk
maandag 21 november 2022 om 20:28
Aanvoerder Virgil van Dijk tijdens de wedstrijd Senegel - Nederland zonder de OneLove-band.
Aanvoerder Virgil van Dijk tijdens de wedstrijd Senegel - Nederland zonder de OneLove-band. beeld Imago Sportfotodienst GmbH

Amsterdam

De band is bedoeld als symbool ‘vóór verbinding en tegen alle vormen van discriminatie’, aldus de Nederlandse bond KNVB. Maar wat de FIFA betreft is dit statement onderdeel van ‘ideologische en politieke gevechten die in de wereld bestaan’, en die horen wat de internationale bond betreft niet thuis op het voetbalveld. Het onderwerp ligt dit WK extra gevoelig, onder meer vanwege de behandeling van de lhbt+-gemeenschap in gastland Qatar.

In dit land geldt shariawetgeving. Zo is lichamelijk contact in het openbaar strafbaar voor koppels van hetzelfde geslacht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt in zijn reisadvies voor Qatar dat lhbt+-personen er worden gediscrimineerd. Khalid Salman, ambassadeur van het WK voetbal in Q..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De zoektocht van oud-wielrenner Thomas Dekker: 'Of ik van mezelf hou? Nee, nog niet genoeg'

Als wielrenner ontwikkelde Dekker zich stormachtig, maar als mens raakte hij de weg kwijt. Een positieve dopingtest en depressies brachten hem ten val. Langzaam krabbelt hij overeind. ‘Als je het leven kleiner en simpeler houdt, geeft dat rust.’

Afbeelding

Op het veld komen mensen van alle kleuren bij elkaar, dat cliché klopt, maar het gaat niet vanzelf

Sportclubs die divers zijn of dat willen worden, verdienen extra steun van sportorganisaties of van de overheid. Dat vindt socioloog Arend van Haaften na uitgebreid onderzoek in het amateurvoetbal.

Afbeelding

Willem Vissers over het WK vrouwenvoetbal. 'Laten ze alsjeblieft de mannen niet nadoen'

Na 'Qatar' zijn dit jaar de vrouwen aan de beurt voor een WK voetbal. De verwachtingen van de Oranje Leeuwinnen zijn steeds hoger geworden, ziet Willem Vissers. Zijn oproep: ‘Ga niet teveel op het mannenvoetbal lijken.’

Afbeelding

Voetballer Pelé (1940-2022) was de beste, ook in omstreden zijn

De Braziliaanse voetballer, minister en lobbyist Pelé (82) is donderdag overleden. Hij lag een maand in het ziekenhuis met kanker. Voor velen was hij de beste voetballer aller tijden, maar hij was ook omstreden.

Afbeelding

Alle aandacht ligt zondag bij baltovenaar Messi. De wereldtitel kan de kroon op zijn carrière worden

Frankrijk tegen Argentinië, Mbappé tegen Messi. Beide landen wisten twee keer de titel binnen te slepen, en zullen daarom zondag gebrand zijn op de derde trofee. Argentinië werd tijdens het vorige WK door de Fransen uitgeschakeld.

Afbeelding

Frankrijk mikt op finaleplaats met gelovige Giroud: ‘Het brengt me veel nederigheid’

Aanvaller Olivier Giroud is een geroemde naam dit toernooi. Giroud is niet alleen bekend om zijn doelpunten, maar ook om zijn christelijke geloof - dat hij niet onder stoelen of banken steekt.