Hoe besluit je als christen of je naar het WK kijkt? Gert-Jan Segers en David Heek over hun keuze

Achtergrond
Het is een vraag die de afgelopen weken vanwege alles wat er de afgelopen jaren mis is gegaan in Qatar al vaak is gesteld. Kijk je wel of niet naar het WK Voetbal? Politicus Gert-Jan Segers en theoloog David Heek leggen hun keuze uit.
Rick Moeliker
vrijdag 18 november 2022 om 18:42
Links: voetbalfans van het Nederlands Elftal. Rechts: Dhanakala’s man overleed in Qatar.
Links: voetbalfans van het Nederlands Elftal. Rechts: Dhanakala’s man overleed in Qatar. beeld ANP / ND

De prijs die voor dit ‘voetbalfeest’ is betaald, is veel te hoog

Gert-Jan Segers, partijleider ChristenUnie kijkt niet

‘Ik houd van voetbal, ben fan van PSV en Cambuur en kijk het graag, maar naar het WK in Qatar ga ik niet kijken. De prijs die voor dit zogenaamde voetbalfeest is betaald, is veel te hoog. Dat begon al in 2010, met de toewijzing. Qatar heeft het WK gekocht om het eigen imago op te poetsen. Inmiddels is gebleken dat er meer dan zesduizend slachtoffers zijn gevallen bij de bouw van de stadions en de infrastructuur. 

Aan zo’n feest wil ik niet deelnemen. Dat doe je als kijker in zekere zin wel. Je zorgt voor hogere kijkcijfers en daarmee legitimeer je dit toernooi. Trouwens, zo’n feest als anders kan het natuurlijk nooit worden..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Paulson Johnson werkte aan het Al-Bayt-stadion in Qatar. ‘Het was elf uur per dag non-stop werken’

Tot zijn gedwongen vertrek uit Qatar verdiende Paulson Johnson (35) ongeveer 1700 euro per maand, maar dat was eerst veel minder. En overwerk leverde geen extra inkomsten op.

Afbeelding

Canada oorverdovend stil over mensenrechten in aanloop naar historische deelname

Canada had hoge verwachtingen van de prestaties van hun voetbalelftal op het WK. Hoewel de Canadezen met respectievelijk 1-0 van België en 4-1 van Kroatië verloren, had er meer ingezeten. Daarmee zijn ze definitief uitgeschakeld.

Afbeelding

Qatar vliegt nepfans in om te zingen en juichen voor hun nationale ploeg, ontdekt The New York Times

Qatar heeft tientallen breedgeschouderde mannen ingevlogen om het nationale elftal toe te juichen, zo blijkt uit onderzoek van The New York Times. Het land hoopt zo het voetbalimago op te krikken.

Afbeelding

Strijdbaar Servië maakt geen politieke statements

Servië mag zich vandaag bewijzen in een wedstrijd tegen Kameroen. Het land bleef stil rondom de mensenrechtenschendingen in de aanloop naar het toernooi. Waarom hebben ze daarvoor gekozen?

Afbeelding

Oude vedetten en vergane glorie, maar vlak Uruguay nooit uit

Uruguay speelt donderdag in groep H tegen Zuid-Korea. De ploeg is ervaren, maar teert ook ietwat op roem van vroeger. Maar met negenhonderd kilo vlees uit eigen land moet het lukken.

Afbeelding

Nederland - Senegal trekt aanzienlijk minder kijkers dan eerdere openingsduels, WK-pools wel populair

Gemiddeld zaten maandagavond 4,3 miljoen Nederlanders van 6 jaar of ouder voor de televisie. Dat is stukken minder dan de eerste wedstrijd van Oranje tijdens het vorige grote voetbaltoernooi.