Er was vaker heibel over een WK: bizarre verhalen op het snijvlak van politiek, geweld en voetbal

Interview
‘Qatar 2022’ bleek een recept voor corruptie, menselijk drama en miscommunicatie. Maar daarin is dit WK niet uniek, vindt Koen Janssen. Hij schreef er een boek over: 90 minuten oorlog.
Herman Veenhof
woensdag 16 november 2022 om 10:00 aangepast 15:32
Didier Drogba hield in 2006 een toespraak in het stadion: Vergeef elkaar, leg de wapens neer’. 'Dat heeft echt een impuls gegeven aan het vredesproces.'
Didier Drogba hield in 2006 een toespraak in het stadion: Vergeef elkaar, leg de wapens neer’. 'Dat heeft echt een impuls gegeven aan het vredesproces.' beeld Ailura Wikimedia
WK Qatar

Den Bosch

Zondag begint de 22e editie van het WK voetbal voor landenteams in Qatar. Er is veel kritiek op moderne slavernij, gebrek aan mensenrechten en de positie van lhbtiq+-ers. Maar kijk je terug in de geschiedenis, zie je vaak heibel rond een WK. Koen Janssen (33) uit Venlo is in het dagelijks leven tekstschrijver bij Wageningen University. 

Hij studeerde Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. Maar hij is vooral voetbalgek. Janssen schreef een boek waarin hij bekijkt hoe de WK’s in het verleden voor ophef zorgden of zelfs bijdroegen aan oorlog. Op dat snijvlak van politiek, geweld en voetbal zijn soms bizarre verhalen te vertellen.

Wat is moreel gezien het slechtste WK?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Alle aandacht ligt zondag bij baltovenaar Messi. De wereldtitel kan de kroon op zijn carrière worden

Frankrijk tegen Argentinië, Mbappé tegen Messi. Beide landen wisten twee keer de titel binnen te slepen, en zullen daarom zondag gebrand zijn op de derde trofee. Argentinië werd tijdens het vorige WK door de Fransen uitgeschakeld.

Afbeelding

Frankrijk mikt op finaleplaats met gelovige Giroud: ‘Het brengt me veel nederigheid’

Aanvaller Olivier Giroud is een geroemde naam dit toernooi. Giroud is niet alleen bekend om zijn doelpunten, maar ook om zijn christelijke geloof - dat hij niet onder stoelen of banken steekt.

Afbeelding

Maakt hunkerend Engeland de favorietenrol waar? Vooral de aanvallende krachten zijn erg sterk

Engeland staat bekend als de bakermat van voetbal, maar wist tot nu toe maar één keer het WK te winnen, in 1966 op eigen bodem. Sindsdien haalden de Three Lions nooit meer de finale.

Afbeelding

Messi is dé grote man in het elftal, maar ‘het blijft Nederland tegen Argentinië, niet tegen Messi’

Wie denkt aan Argentinië, denkt aan spits Lionel Messi. Het Zuid-Amerikaanse land heeft veel kwaliteit in huis, wat het een geduchte tegenstander van Nederland maakt.

Afbeelding

Louis van Gaal is milder in gedrag dan zijn voorbeeld Rinus Michels, maar blijvend scherp in visie

In de toegenomen mildheid bij Louis van Gaal (71) is een parallel te zien met zijn voorbeeld als trainer, Rinus Michels zaliger. Mild in gedrag, maar niet in visie.

Afbeelding

Marokko wil verder komen dan ooit. ‘Hoewel ik in Nederland geboren ben, voel ik mij Marokkaan’

Voor het eerst in 36 jaar bereikt Marokko de achtste finales van het WK voetbal in Qatar. Nadat het team van bondscoach Walid Regragui afgelopen donderdag als groepswinnaar uit de bus kwam, mag het vandaag aantreden tegen Spanje.