Gezegende opdracht voor Groninger: meedoen aan het WK wielrennen namens het Vaticaan

Achtergrond
Vaticaanstad doet volgende week voor het eerst mee aan het wereldkampioenschap wielrennen.
Robert Giebels / vk
vrijdag 16 september 2022 om 15:28 aangepast 17 september 2022 07:18
Rien Schuurhuis met zijn begeleiders bij het Vaticaan.
Rien Schuurhuis met zijn begeleiders bij het Vaticaan. beeld instagram

De man die namens de Heilige Stoel het Australische asfalt zal teisteren is een geboren Groninger.

Het is de 40-jarige Rien Schuurhuis, een renner zonder noemenswaardig palmares, die herkenbaar zal zijn aan een wit-geel tenue. Zijn beste prestatie leverde hij vorig jaar in Emmen, waar hij van de 48 deelnemers 40e werd bij de nationale kampioenschappen tijdrijden.

De pauselijke wielergezant zegt dan ook met bescheiden ambities van Rome af te reizen naar Wollongong, waar op zondag 25 september om kwart over tien ’s ochtends plaatselijke tijd de renners van start gaan. De finish halen zou voor Schuurhuis al een formidabele prestatie zijn, want de route voert over 270 kilometer – zo lang is het WK in jaren niet geweest – en niet minder dan 416..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In topsport draait alles om jezelf, merkte Iris Slappendel: ‘Dat zorgde voor ethische dilemma’s’

Ook na haar prof-carrière is Iris Slappendel nog steeds betrokken bij de wielersport: als vakbondsvrouw vecht ze tegen misstanden in de sport. Hoe denkt zij over bloed, zweet en geweten?

Afbeelding

Paulson Johnson werkte aan het Al-Bayt-stadion in Qatar. ‘Het was elf uur per dag non-stop werken’

Tot zijn gedwongen vertrek uit Qatar verdiende Paulson Johnson (35) ongeveer 1700 euro per maand, maar dat was eerst veel minder. En overwerk leverde geen extra inkomsten op.

Afbeelding

Oranjeshirts brengen al 162.000 euro op

De veiling van shirts van spelers van het Nederlands elftal heeft inmiddels 162.000 euro opgebracht. Dat geld wordt gebruikt om de situatie van arbeidsmigranten in Qatar te verbeteren.

Afbeelding

Canada oorverdovend stil over mensenrechten in aanloop naar historische deelname

Canada had hoge verwachtingen van de prestaties van hun voetbalelftal op het WK. Hoewel de Canadezen met respectievelijk 1-0 van België en 4-1 van Kroatië verloren, had er meer ingezeten. Daarmee zijn ze definitief uitgeschakeld.

Afbeelding

Qatar vliegt nepfans in om te zingen en juichen voor hun nationale ploeg, ontdekt The New York Times

Qatar heeft tientallen breedgeschouderde mannen ingevlogen om het nationale elftal toe te juichen, zo blijkt uit onderzoek van The New York Times. Het land hoopt zo het voetbalimago op te krikken.

Afbeelding

Nauwelijks Oranjekoorts in winkels

De Oranjekoorts is tijdens het WK voetbal in Qatar duidelijk minder hevig bij het winkelend publiek dan bij eerdere WK’s en EK’s. Oranje vlaggetjes, petjes of kerstballen gaan maar mondjesmaat over de toonbank.