Trefbal in een digitaal jasje: ballen gooien en ontwijken

Achtergrond
Het is het aloude trefbal, maar dan in een digitaal jasje: hado. De sport is vooral in opmars bij jongeren, maar hado kan alle generaties meer in beweging krijgen, verwacht de Nederlandse producent Dave Leeflang.
Gerrit-Jan van Heemst
maandag 5 september 2022 om 04:21 aangepast 06:59
Hado speel je zonder fysieke bal. Een iPhone registreert je gooibeweging; met een speciale bril zie je of je iemand geraakt hebt.
Hado speel je zonder fysieke bal. Een iPhone registreert je gooibeweging; met een speciale bril zie je of je iemand geraakt hebt. beeld Martin Waalboer

Vrijdagmiddag, Purmerend. In de kantine van de kolossale H20 Esports Campus, trommelt Dave Leeflang even met zijn vingers op tafel. Hij laat zijn licht schijnen over het begrip ‘Augmented Reality’. Toegevoegde realiteit, op zijn Nederlands gezegd.

A.R. – spreek uit ‘Ee Ar’- maakt mogelijk dat mensen anno 2022 trefbal kunnen spelen met behulp van elektronische hulpmiddelen. Wanneer ze de arena ingaan om een potje hado te spelen, zien ze de wereld met wat lagen eromheen. ‘In principe werkt hado hetzelfde als trefbal’, zegt Leeflang, een twintigjarige jongeman met hip taalgebruik en een eigen onderneming op het gebied van technologische toepassingen bij games. ‘Je gaat met twee teams van drie het speelveld op en de bedoeling is om elkaar te ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In topsport draait alles om jezelf, merkte Iris Slappendel: ‘Dat zorgde voor ethische dilemma’s’

Ook na haar prof-carrière is Iris Slappendel nog steeds betrokken bij de wielersport: als vakbondsvrouw vecht ze tegen misstanden in de sport. Hoe denkt zij over bloed, zweet en geweten?

Afbeelding

Paulson Johnson werkte aan het Al-Bayt-stadion in Qatar. ‘Het was elf uur per dag non-stop werken’

Tot zijn gedwongen vertrek uit Qatar verdiende Paulson Johnson (35) ongeveer 1700 euro per maand, maar dat was eerst veel minder. En overwerk leverde geen extra inkomsten op.

Afbeelding

Oranjeshirts brengen al 162.000 euro op

De veiling van shirts van spelers van het Nederlands elftal heeft inmiddels 162.000 euro opgebracht. Dat geld wordt gebruikt om de situatie van arbeidsmigranten in Qatar te verbeteren.

Afbeelding

Canada oorverdovend stil over mensenrechten in aanloop naar historische deelname

Canada had hoge verwachtingen van de prestaties van hun voetbalelftal op het WK. Hoewel de Canadezen met respectievelijk 1-0 van België en 4-1 van Kroatië verloren, had er meer ingezeten. Daarmee zijn ze definitief uitgeschakeld.

Afbeelding

Qatar vliegt nepfans in om te zingen en juichen voor hun nationale ploeg, ontdekt The New York Times

Qatar heeft tientallen breedgeschouderde mannen ingevlogen om het nationale elftal toe te juichen, zo blijkt uit onderzoek van The New York Times. Het land hoopt zo het voetbalimago op te krikken.

Afbeelding

Nauwelijks Oranjekoorts in winkels

De Oranjekoorts is tijdens het WK voetbal in Qatar duidelijk minder hevig bij het winkelend publiek dan bij eerdere WK’s en EK’s. Oranje vlaggetjes, petjes of kerstballen gaan maar mondjesmaat over de toonbank.