Jonker wil voetbalsters weer succesvol maken, ‘het liefst met mooi voetbal’

Nieuws
Andries Jonker wil met de Nederlandse voetbalsters structureel in de top 10 van de wereldranglijst staan. ‘Dan moet je op ieder groot toernooi van de partij zijn’, aldus de nieuwe bondscoach. ‘En ook de kwartfinales halen. Het liefst met mooi voetbal, want we zijn Nederland.’
anp
woensdag 24 augustus 2022 om 18:43
Andries Jonker.
Andries Jonker. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Zeist

De 59-jarige Jonker heeft zich tot en met het EK van 2025 aan de nationale vrouwenploeg verbonden. Op 6 september staat hij voor een grote uitdaging. Een overwinning op IJsland in het stadion van FC Utrecht volstaat dan voor een ticket naar het WK van volgend jaar in Australië en Nieuw-Zeeland. Lukt dat niet, dan dreigt deelname aan de play-offs.

Jonker is de opvolger van Mark Parsons, die na een teleurstellend verlopen EK moest vertrekken. ‘Andries stond bovenaan onze lijst’, zegt Jan Dirk van der Zee, binnen de KNVB-directie eindverantwoordelijk voor het vrouwenvoetbal. ‘We hebben hem al eens benaderd toen Wiegman vertrok.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In topsport draait alles om jezelf, merkte Iris Slappendel: ‘Dat zorgde voor ethische dilemma’s’

Ook na haar prof-carrière is Iris Slappendel nog steeds betrokken bij de wielersport: als vakbondsvrouw vecht ze tegen misstanden in de sport. Hoe denkt zij over bloed, zweet en geweten?

Afbeelding

Paulson Johnson werkte aan het Al-Bayt-stadion in Qatar. ‘Het was elf uur per dag non-stop werken’

Tot zijn gedwongen vertrek uit Qatar verdiende Paulson Johnson (35) ongeveer 1700 euro per maand, maar dat was eerst veel minder. En overwerk leverde geen extra inkomsten op.

Afbeelding

Oranjeshirts brengen al 162.000 euro op

De veiling van shirts van spelers van het Nederlands elftal heeft inmiddels 162.000 euro opgebracht. Dat geld wordt gebruikt om de situatie van arbeidsmigranten in Qatar te verbeteren.

Afbeelding

Canada oorverdovend stil over mensenrechten in aanloop naar historische deelname

Canada had hoge verwachtingen van de prestaties van hun voetbalelftal op het WK. Hoewel de Canadezen met respectievelijk 1-0 van België en 4-1 van Kroatië verloren, had er meer ingezeten. Daarmee zijn ze definitief uitgeschakeld.

Afbeelding

Qatar vliegt nepfans in om te zingen en juichen voor hun nationale ploeg, ontdekt The New York Times

Qatar heeft tientallen breedgeschouderde mannen ingevlogen om het nationale elftal toe te juichen, zo blijkt uit onderzoek van The New York Times. Het land hoopt zo het voetbalimago op te krikken.

Afbeelding

Nauwelijks Oranjekoorts in winkels

De Oranjekoorts is tijdens het WK voetbal in Qatar duidelijk minder hevig bij het winkelend publiek dan bij eerdere WK’s en EK’s. Oranje vlaggetjes, petjes of kerstballen gaan maar mondjesmaat over de toonbank.