Triatlete Kingma kaartte misstanden aan, maar werd nooit geloofd

Nieuws
Triatlete Maya Kingma is blij met de excuses van de triatlonbond voor het leed dat haar en talrijke andere triatleten de afgelopen jaren is aangedaan in het nationaal topsportcentrum in Sittard.
anp
donderdag 18 augustus 2022 om 19:14
Maya Kingma in actie tijdens de olympische triatlon in het Odaiba Marine Park.
Maya Kingma in actie tijdens de olympische triatlon in het Odaiba Marine Park. beeld anp / Olaf Kraak

Breda

‘Met die excuses begint de erkenning die je als slachtoffer zoekt en dat is het belangrijkste. Eindelijk geeft de bond toe dat het gewoon fout was hoe het eraan toeging. Het lag niet aan ons’, zegt ze in reactie op de uitkomsten van het onderzoeksrapport naar de misstanden binnen het topsportprogramma van de NTB.

Het bureau Unravelling heeft in een lijvig rapport in kaart gebracht wat er allemaal is misgegaan in de periode van 2007 tot en met 2021 in het nationale trainingscentrum. De conclusie is dat signalen over grensoverschrijdend te lang zijn genegeerd. Het gaat om pesten, roddelen, buitensluiten, emotionele mishandeling, zich aangezet voelen tot gewichtsverlies en tot overmatig trainen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Knecht’ Van Vleuten rijdt met breuk in elleboog naar tweede wereldtitel

Annemiek van Vleuten zou de WK wegwedstrijd voor vrouwen zaterdag in Australië in dienst rijden van Marianne Vos, vanwege een breuk in haar rechterelleboog. Maar de ‘knecht’ van Vos won zowaar.

Afbeelding

Virgil van Dijk draagt OneLove-band op WK

Virgil van Dijk draagt tijdens het WK voetbal in Qatar de veelkleurige OneLove-aanvoerdersband. Daarmee wil hij in het Arabische land waar de rechten van de lhbti-gemeenschap onder druk staan, laten zien dat het Nederlands elftal tegen elke vorm van discriminatie is.

Afbeelding

Gezegende opdracht voor Groninger: meedoen aan het WK wielrennen namens het Vaticaan

Vaticaanstad doet volgende week voor het eerst mee aan het wereldkampioenschap wielrennen. De man die namens de Heilige Stoel het Australische asfalt zal teisteren is een geboren Groninger.

Afbeelding

Trefbal in een digitaal jasje: ballen gooien en ontwijken

Het is het aloude trefbal, maar dan in een digitaal jasje: hado. De sport is vooral in opmars bij jongeren, maar hado kan alle generaties meer in beweging krijgen, verwacht de Nederlandse producent Dave Leeflang.

Afbeelding

Jonker wil voetbalsters weer succesvol maken, ‘het liefst met mooi voetbal’

Andries Jonker wil met de Nederlandse voetbalsters structureel in de top 10 van de wereldranglijst staan. ‘Dan moet je op ieder groot toernooi van de partij zijn’

Afbeelding

Heeft een plotselinge trainerswissel zin? ‘Ontslag heeft hooguit schokeffect’

Voetbalvolgers reageerden de afgelopen dagen verbijsterd op het vroege ontslag van trainer Sjors Ultee bij Fortuna Sittard. ‘Het is echt onbegrijpelijk, het ontslag slaat helemaal nergens op.’