Triatlete Kingma kaartte misstanden aan, maar werd nooit geloofd

Nieuws
Triatlete Maya Kingma is blij met de excuses van de triatlonbond voor het leed dat haar en talrijke andere triatleten de afgelopen jaren is aangedaan in het nationaal topsportcentrum in Sittard.
anp
donderdag 18 augustus 2022 om 19:14
Maya Kingma in actie tijdens de olympische triatlon in het Odaiba Marine Park.
Maya Kingma in actie tijdens de olympische triatlon in het Odaiba Marine Park. beeld anp / Olaf Kraak

Breda

‘Met die excuses begint de erkenning die je als slachtoffer zoekt en dat is het belangrijkste. Eindelijk geeft de bond toe dat het gewoon fout was hoe het eraan toeging. Het lag niet aan ons’, zegt ze in reactie op de uitkomsten van het onderzoeksrapport naar de misstanden binnen het topsportprogramma van de NTB.

Het bureau Unravelling heeft in een lijvig rapport in kaart gebracht wat er allemaal is misgegaan in de periode van 2007 tot en met 2021 in het nationale trainingscentrum. De conclusie is dat signalen over grensoverschrijdend te lang zijn genegeerd. Het gaat om pesten, roddelen, buitensluiten, emotionele mishandeling, zich aangezet voelen tot gewichtsverlies en tot overmatig trainen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oranje komt nog goed weg met gelijkspel

Het Nederlands elftal heeft zijn tweede wedstrijd op het WK in Qatar niet weten te winnen. Oranje stelde tegen Ecuador flink teleur (1-1) en wist op de treffer na geen doelpoging te creëren.

Afbeelding

Voor- en tegenstanders Iraans regime botsen voor WK-wedstrijd

Voor- en tegenstanders van het Iraanse regime botsten over de politieke onrust in hun land. Regeringsgezinde fans schreeuwden naar de demonstranten en pakten hun vlaggen af.

Afbeelding

Oude vedetten en vergane glorie, maar vlak Uruguay nooit uit

Uruguay speelt donderdag in groep H tegen Zuid-Korea. De ploeg is ervaren, maar teert ook ietwat op roem van vroeger. Maar met negenhonderd kilo vlees uit eigen land moet het lukken.

Afbeelding

Nederland - Senegal trekt aanzienlijk minder kijkers dan eerdere openingsduels, WK-pools wel populair

Gemiddeld zaten maandagavond 4,3 miljoen Nederlanders van 6 jaar of ouder voor de televisie. Dat is stukken minder dan de eerste wedstrijd van Oranje tijdens het vorige grote voetbaltoernooi.

Afbeelding

In de slotfase wint Oranje eerste WK-duel

Met veel moeite heeft het Nederlands elftal maandag de eerste groepswedstrijd op het wereldkampioenschap tegen Senegal gewonnen.

Afbeelding

Landen zwichten voor Fifa: aanvoerders zonder OneLove-band

De aanvoerders van zeven voetbalteams, waaronder die van Nederland, spelen dit WK toch niet met een OneLove-band. De internationale voetbalbond FIFA heeft gedreigd met gele kaarten. In een gezamenlijke verklaring reageren de bonden van de landen verbolgen.