Waarom de wielrenners van de Vuelta door de Grote Kerk van Breda gaan

Achtergrond
Wielerronde Vuelta a España trekt dit weekend door Nederland. Opvallend is dat de renners zondag door de Grote Kerk van Breda gaan en dat de dragers van de klassementstruien een kaarsje aansteken.
Jasper den Boon
donderdag 18 augustus 2022 om 19:07 aangepast 20:35
De tentoonstelling Koerstrui in de kerk in de Grote Kerk Breda.
De tentoonstelling Koerstrui in de kerk in de Grote Kerk Breda. beeld Edwin Wiekens / Grote Kerk Breda

Toen beklonken was dat de derde etappe van de Vuelta in Breda zou starten, ging bij wethouder Daan Quaars het balletje rollen. ‘Langs de kerk is leuk, maar hoe tof zou het zijn om door de Grote Kerk te gaan? Die kerk is één van de trekpleisters in Breda.’

Hij belde naar de voorzitter van de stichting die de kerk in beheer heeft. ‘Volgens hem was het geen probleem zolang er respect is voor het gebouw.’ Hoewel de van oudsher protestantse kerk niet meer standaard in gebruik is door een kerkelijke gemeente zijn er jaarlijks nog wel enkele diensten.

De passage door de kerk vindt plaats tijdens de zogeheten neutralisatie: renners mogen tijdens de eerste kilometers niet aanvallen en rijden rustig de startplaats uit tot de jury een teken geeft en ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Marokko wil verder komen dan ooit. ‘Hoewel ik in Nederland geboren ben, voel ik mij Marokkaan’

Voor het eerst in 36 jaar bereikt Marokko de achtste finales van het WK voetbal in Qatar. Nadat het team van bondscoach Walid Regragui afgelopen donderdag als groepswinnaar uit de bus kwam, mag het vandaag aantreden tegen Spanje.

Afbeelding

Oranje-spelers praten veel over geloof: ‘Gakpo heeft mij dichter bij God gebracht’

Oranje-speler Denzel Dumfries was zaterdag man van de wedstrijd tegen de VS. Met bewondering sprak de verdediger na afloop over zijn gelovige teamgenoot Cody Gakpo: ‘Hij heeft ons meegenomen in zijn geloof.’

Afbeelding

Door naar de kwartfinale

De spelers van Nederland vierden zaterdag de overwinning tegen de Verenigde Staten. Met een zakelijke overwinning plaatste het Nederlands elftal zich voor de kwartfinales van het WK in Qatar. In de kwartfinale, aanstaande vrijdag, neemt Nederland het op tegen Argentinië.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

In topsport draait alles om jezelf, merkte Iris Slappendel: ‘Dat zorgde voor ethische dilemma’s’

Ook na haar prof-carrière is Iris Slappendel nog steeds betrokken bij de wielersport: als vakbondsvrouw vecht ze tegen misstanden in de sport. Hoe denkt zij over bloed, zweet en geweten?

Afbeelding

Paulson Johnson werkte aan het Al-Bayt-stadion in Qatar. ‘Het was elf uur per dag non-stop werken’

Tot zijn gedwongen vertrek uit Qatar verdiende Paulson Johnson (35) ongeveer 1700 euro per maand, maar dat was eerst veel minder. En overwerk leverde geen extra inkomsten op.