Transvrouwen in de topsport: ‘Een cultuurverandering bereik je niet van de een op de andere dag’

Achtergrond
Het is al jarenlang een twistpunt: mogen transvrouwen meedoen in vrouwelijke sportcompetities? Sportfederaties worstelen met het vraagstuk, net als de wetenschap. ‘De discussie rond gender is nog nooit zo hard gevoerd als nu.’
Gershon Osnabrugge
dinsdag 9 augustus 2022 om 14:00
De Nieuw-Zeelandse transgender atleet Laurel Hubbard was vorig jaar de eerste transgender atleet ooit die deelnam aan de Olympische Spelen in Tokyo
De Nieuw-Zeelandse transgender atleet Laurel Hubbard was vorig jaar de eerste transgender atleet ooit die deelnam aan de Olympische Spelen in Tokyo beeld Epa/michael Reynolds

Transgender vrouwen kunnen in Nederland alle sporten beoefenen die ze maar willen. Het wordt echter een stuk ingewikkelder wanneer ze de absolute top bereiken. Transvrouwen zouden fysieke voordelen hebben overgehouden aan hun puberteit, en dus moeten ze bij veel sporten hun testosteronwaardes verlagen. Dit om de sport zo eerlijk mogelijk te houden, zodat iedereen gelijke kansen heeft. Bij sommige sporten mogen transvrouwen helemaal niet meedoen of zijn de voorwaarden dusdanig streng dat dit op hetzelfde neerkomt. 

‘Door de toenemende technische mogelijkheden kunnen jongens en meisjes tegenwoordig van geslacht veranderen’, vertelt Sandra Meeuwsen, sportfilosoof en directeur van het Erasmus Centre for Sport Integrity & Transition. ‘En d..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In topsport draait alles om jezelf, merkte Iris Slappendel: ‘Dat zorgde voor ethische dilemma’s’

Ook na haar prof-carrière is Iris Slappendel nog steeds betrokken bij de wielersport: als vakbondsvrouw vecht ze tegen misstanden in de sport. Hoe denkt zij over bloed, zweet en geweten?

Afbeelding

Paulson Johnson werkte aan het Al-Bayt-stadion in Qatar. ‘Het was elf uur per dag non-stop werken’

Tot zijn gedwongen vertrek uit Qatar verdiende Paulson Johnson (35) ongeveer 1700 euro per maand, maar dat was eerst veel minder. En overwerk leverde geen extra inkomsten op.

Afbeelding

Oranjeshirts brengen al 162.000 euro op

De veiling van shirts van spelers van het Nederlands elftal heeft inmiddels 162.000 euro opgebracht. Dat geld wordt gebruikt om de situatie van arbeidsmigranten in Qatar te verbeteren.

Afbeelding

Canada oorverdovend stil over mensenrechten in aanloop naar historische deelname

Canada had hoge verwachtingen van de prestaties van hun voetbalelftal op het WK. Hoewel de Canadezen met respectievelijk 1-0 van België en 4-1 van Kroatië verloren, had er meer ingezeten. Daarmee zijn ze definitief uitgeschakeld.

Afbeelding

Qatar vliegt nepfans in om te zingen en juichen voor hun nationale ploeg, ontdekt The New York Times

Qatar heeft tientallen breedgeschouderde mannen ingevlogen om het nationale elftal toe te juichen, zo blijkt uit onderzoek van The New York Times. Het land hoopt zo het voetbalimago op te krikken.

Afbeelding

Nauwelijks Oranjekoorts in winkels

De Oranjekoorts is tijdens het WK voetbal in Qatar duidelijk minder hevig bij het winkelend publiek dan bij eerdere WK’s en EK’s. Oranje vlaggetjes, petjes of kerstballen gaan maar mondjesmaat over de toonbank.