Er wordt steeds meer geïnvesteerd in vrouwenvoetbal. Maar met meer geld, spelen er ineens ook nieuwe belangen

Achtergrond
De populariteit van het vrouwenvoetbal groeit snel. Fans stromen toe, grote clubs omarmen het. Er komt meer geld beschikbaar. ‘Het is een teken dat de sport serieus wordt genomen. Maar het heeft ook schaduwkanten.’
Dirk Jacob Nieuwboer / vk
woensdag 6 juli 2022 om 19:21
Jackie Groenen van Nederland en Linda Motlhalo van Zuid-Afrika tijdens de vriendschappelijke wedstrijd voor vrouwen tussen Nederland en Zuid-Afrika in het Cars Jeans Stadion op 12 april 2022.
Jackie Groenen van Nederland en Linda Motlhalo van Zuid-Afrika tijdens de vriendschappelijke wedstrijd voor vrouwen tussen Nederland en Zuid-Afrika in het Cars Jeans Stadion op 12 april 2022. beeld anp / Gerrit van Keulen

Binnen 43 minuten waren de kaartjes voor de EK-finale weg. Een kleine 90 duizend toeschouwers zullen eind juli op Wembley zien welk land de beste voetbalvrouwen van Europa heeft. Als de voetbalsters van Engeland en Oostenrijk woensdag het toernooi in Manchester openen is ook Old Trafford al stijf uitverkocht.

Vrouwenvoetbal ontwikkelt zich stormachtig, zo blijkt uit de cijfers van dit dertiende EK: het toernooi werd in 1984 voor het eerst gehouden. Vijf jaar geleden kwamen op het EK in Nederland 247.041 mensen af, dat was toen een record. Het toernooi in Engeland stevent af op meer dan een verdubbeling.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Knecht’ Van Vleuten rijdt met breuk in elleboog naar tweede wereldtitel

Annemiek van Vleuten zou de WK wegwedstrijd voor vrouwen zaterdag in Australië in dienst rijden van Marianne Vos, vanwege een breuk in haar rechterelleboog. Maar de ‘knecht’ van Vos won zowaar.

Afbeelding

Virgil van Dijk draagt OneLove-band op WK

Virgil van Dijk draagt tijdens het WK voetbal in Qatar de veelkleurige OneLove-aanvoerdersband. Daarmee wil hij in het Arabische land waar de rechten van de lhbti-gemeenschap onder druk staan, laten zien dat het Nederlands elftal tegen elke vorm van discriminatie is.

Afbeelding

Gezegende opdracht voor Groninger: meedoen aan het WK wielrennen namens het Vaticaan

Vaticaanstad doet volgende week voor het eerst mee aan het wereldkampioenschap wielrennen. De man die namens de Heilige Stoel het Australische asfalt zal teisteren is een geboren Groninger.

Afbeelding

Trefbal in een digitaal jasje: ballen gooien en ontwijken

Het is het aloude trefbal, maar dan in een digitaal jasje: hado. De sport is vooral in opmars bij jongeren, maar hado kan alle generaties meer in beweging krijgen, verwacht de Nederlandse producent Dave Leeflang.

Afbeelding

Jonker wil voetbalsters weer succesvol maken, ‘het liefst met mooi voetbal’

Andries Jonker wil met de Nederlandse voetbalsters structureel in de top 10 van de wereldranglijst staan. ‘Dan moet je op ieder groot toernooi van de partij zijn’

Afbeelding

Heeft een plotselinge trainerswissel zin? ‘Ontslag heeft hooguit schokeffect’

Voetbalvolgers reageerden de afgelopen dagen verbijsterd op het vroege ontslag van trainer Sjors Ultee bij Fortuna Sittard. ‘Het is echt onbegrijpelijk, het ontslag slaat helemaal nergens op.’