75 jaar Johan Cruijff: Hij was verbijsterend in het zestienmetergebied

Recensie
Geweldig is het: de foto van een even krullende als kalende keeper, languit liggend, verbijsterd in het zestienmetergebied. Het is Eddy Treytel, op 15 april 1972, tijdens de wedstrijd Feyenoord-Ajax (1-5). Geen bal te zien, Cruijff bevindt zich op anderhalve meter hoogte, los van de grond, juichend.
Herman Veenhof
woensdag 20 april 2022 om 10:33 aangepast 09:06
Zowel de mythevorming rondom als de uitspraken van Cruijff zelf hebben iets religieus, of in ieder geval cryptisch.
Zowel de mythevorming rondom als de uitspraken van Cruijff zelf hebben iets religieus, of in ieder geval cryptisch. beeld C. Barton van Flymen / cruijff75.nl

Op 25 april 2022 zou Johan Cruijff 75 jaar geworden zijn. Donderdag 24 maart 2022 was de zesde sterfdag van Johan Cruijff. Wat te doen? Op sportief terrein is de heiligverklaring allang een feit. Trainer Pep Guardiola: ‘Cruijff is de belangrijkste persoon in de voetbalgeschiedenis.’

De neiging is om dat ook te doen bij Cruijff als mens. Zijn initialen dragen daaraan bij. De nieuwe documentaire van David Kleijwegt, die maandag als 2Doc de première beleeft, heet ‘JC: een psychologisch portret van Johan Cruijff’. In ‘The Unknown’ van de NOS was deze week al fris ingekleurd beeldmateriaal van Cruijff als kind verrassend. Het koffietafelboek Cruijff 75 is ook bedoeld als ‘eerbetoon’. En in de vierdelige podcast ‘De Onbekende Cruijff’ brengen de m..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Marokko wil verder komen dan ooit. ‘Hoewel ik in Nederland geboren ben, voel ik mij Marokkaan’

Voor het eerst in 36 jaar bereikt Marokko de achtste finales van het WK voetbal in Qatar. Nadat het team van bondscoach Walid Regragui afgelopen donderdag als groepswinnaar uit de bus kwam, mag het vandaag aantreden tegen Spanje.

Afbeelding

Oranje-spelers praten veel over geloof: ‘Gakpo heeft mij dichter bij God gebracht’

Oranje-speler Denzel Dumfries was zaterdag man van de wedstrijd tegen de VS. Met bewondering sprak de verdediger na afloop over zijn gelovige teamgenoot Cody Gakpo: ‘Hij heeft ons meegenomen in zijn geloof.’

Afbeelding

Door naar de kwartfinale

De spelers van Nederland vierden zaterdag de overwinning tegen de Verenigde Staten. Met een zakelijke overwinning plaatste het Nederlands elftal zich voor de kwartfinales van het WK in Qatar. In de kwartfinale, aanstaande vrijdag, neemt Nederland het op tegen Argentinië.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

In topsport draait alles om jezelf, merkte Iris Slappendel: ‘Dat zorgde voor ethische dilemma’s’

Ook na haar prof-carrière is Iris Slappendel nog steeds betrokken bij de wielersport: als vakbondsvrouw vecht ze tegen misstanden in de sport. Hoe denkt zij over bloed, zweet en geweten?

Afbeelding

Paulson Johnson werkte aan het Al-Bayt-stadion in Qatar. ‘Het was elf uur per dag non-stop werken’

Tot zijn gedwongen vertrek uit Qatar verdiende Paulson Johnson (35) ongeveer 1700 euro per maand, maar dat was eerst veel minder. En overwerk leverde geen extra inkomsten op.