Jelle van Gorkom is nooit klaar met revalideren na de val die zijn bmx-carrière beëindigde

Interview
Jelle van Gorkom werd tweede bij bmx op de Olympische Spelen van 2016. ‘Ik ging steeds crescendo tot die fatale dag in januari 2018 op Papendal.’ Bij de val op een training liep Van Gorkom zwaar hersenletsel op. Hij vertelt over zijn proces na de val.
Klaas Vos
woensdag 9 maart 2022 om 14:04 aangepast 10:25
Jelle van Gorkom: 'Mijn droom om nog eens olympisch goud te halen was in duigen gevallen.'
Jelle van Gorkom: 'Mijn droom om nog eens olympisch goud te halen was in duigen gevallen.' beeld Maarten Boersema
Niet te missen

Zacht winterlicht strijkt over de tafel aan het raam in een horecagelegenheid dicht bij de Duitse grens. Hier in deze streek is Jelle van Gorkom geboren, die in januari 2018 de droom op Olympisch goud letterlijk in duigen zag en voelde vallen. Hij kijkt ons aan met bruine ogen met een vriendelijke uitstraling. Praten gaat moeilijk, maar daardoor is hij ook bedachtzaam en precies. Om zijn rechterpols draagt hij een bandje, waarvan ik alleen het woord ‘impossible’ kan lezen.

‘Ik kom uit Lichtenvoorde, uit een wijk, waar fanatiek gefietst werd’, vertelt Van Gorkom. Er werden jumps (obstakels, red) gemaakt om overheen te crossen. Al heel jong werd ik aangestoken door dit fietsvirus. Ik was twee en een half toen ik al croste zonder zijwieltjes..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ouderwets gymmen met volwassenen steeds populairder: 'Dit is veel leuker dan de sportschool'

Aan een touw slingeren of je tegenstander bekogelen met een trefbal: gymmen zoals op de basisschool wordt steeds populairder onder volwassenen. Ook in deze gymzaal in Amersfoort werken 'apenkooiliefhebbers' zich wekelijks in het zweet.

Afbeelding

Blauwe tompoucen en glimmende ogen in Spakenburg na bekerstunt: 'Dit is gekkenwerk'

Na de overwinning op FC Utrecht konden Spakenburg-fans de slaap maar moeilijk vatten. ‘De adrenaline gierde door mijn lijf. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt.'

Afbeelding

De zoektocht van oud-wielrenner Thomas Dekker: 'Of ik van mezelf hou? Nee, nog niet genoeg'

Als wielrenner ontwikkelde Dekker zich stormachtig, maar als mens raakte hij de weg kwijt. Een positieve dopingtest en depressies brachten hem ten val. Langzaam krabbelt hij overeind. ‘Als je het leven kleiner en simpeler houdt, geeft dat rust.’

Afbeelding

Oranje-spelers praten veel over geloof: ‘Gakpo heeft mij dichter bij God gebracht’

Oranje-speler Denzel Dumfries was zaterdag man van de wedstrijd tegen de VS. Met bewondering sprak de verdediger na afloop over zijn gelovige teamgenoot Cody Gakpo: ‘Hij heeft ons meegenomen in zijn geloof.’

Afbeelding

Deze topvoetballer boycotte het WK van 1978 in Argentinië: ‘Qatar is hetzelfde dilemma’

Hij was en is een van de weinige profsporters die zijn principes hooghield. Dat kostte hem het WK in Argentinië in 1978. Voetballer Oeki Hoekema zou ook nu niet naar Qatar gaan. ‘Principes staan los van contracten.’

Afbeelding

Jelle van Gorkom is nooit klaar met revalideren na de val die zijn bmx-carrière beëindigde

Jelle van Gorkom werd tweede bij bmx op de Spelen van 2016. ‘Ik ging steeds crescendo tot die fatale dag in 2018.’ Bij de val op een training liep Van Gorkom zwaar hersenletsel op. Hij vertelt over zijn proces na de val.