Wim Jansen kwam altijd terug bij Feyenoord. ‘Je zou het een bloedband kunnen noemen.’

Achtergrond
Oud-topvoetballer Wim Jansen is op 75-jarige leeftijd overleden. Dat maakte Feyenoord bekend, de club waarvoor hij het grootste gedeelte van zijn carrière speelde. De middenvelder won in 1970 met Feyenoord de Europa Cup 1 en de wereldbeker voor clubs.
Gerrit-Jan van Heemst
dinsdag 25 januari 2022 om 13:36 aangepast 13:36
Wim Jansen tijdens de presentatie van zijn biografie in het Feyenoordstadion in oktober 2021.
Wim Jansen tijdens de presentatie van zijn biografie in het Feyenoordstadion in oktober 2021. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Jansen speelde 65 interlands voor het Nederlands elftal, waarmee hij de finales verloor van de WK’s van 1974 en 1978. Vorig jaar werd bekend dat hij leed aan Alzheimer. Jansen stond bekend als een liefhebber pur sang die de schijnwerpers het liefst vermeed. Toonaangevende voetballers en ex-voetballers rouwen om zijn dood.

Het is dat Jansen voor het voetbal koos, maar in elke andere sport zou hij met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk hoge ogen hebben gegooid. Als de ietwat introverte middenvelder van Feyenoord en Oranje érgens om bekend stond, was het wel zijn tactisch inzicht. Jansen was een man met een uniek oog voor teamopbouw en schatte feilloos in welke spelers elkaar mooi konden aanvullen. Zelf schitterde hij als verde..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe krijg je jongeren na corona weer aan het sporten? Met een strandsfeertje en lekkere muziek

Nog lang niet iedereen die voor corona aan het sporten was, heeft de draad weer opgepakt. Vooral jongeren vinden de weg niet terug naar de sportclub. Handbalvereniging DSS in Heemskerk zoekt de oplossing in hippe beach-evenementen.

Afbeelding

Landskampioen Feyenoord viert uitbundig feest

Coach Arne Slot van voetbalclub Feyenoord houdt de kampioensschaal omhoog op het balkon van het stadhuis van Rotterdam. De club is zondag voor het eerst in zes jaar landskampioen geworden

Afbeelding

William Troost-Ekong: de man van de eerste internationale klimaatneutrale transfer

De voetbalwereld loopt bepaald niet voorop met vergroening. Verdediger William Troost-Ekong probeert zijn collega’s aan het denken te zetten. Hij maakte onlangs de allereerste internationale klimaatneutrale transfer.

Afbeelding

De kunst van het plassen op de fiets: door een broekspijp, laten lopen of dan toch maar liever in de berm

De Vuelta voor vrouwen werd beslist door een plaspauze. Hoe werkt dat eigenlijk, een sanitaire stop tijdens een wielerkoers? Voor mannen is het makkelijker dan voor vrouwen. Over gebruiken en ongeschreven regels.

Afbeelding

Feyenoord-verdediger Gernot Trauner: 'Iedereen voelt dat het tijd is voor iets speciaals'

Verdediger Gernot Trauner (31), gespecialiseerd in het elimineren van spitsen, is ook bedreven in het kalm uitleggen waarom Feyenoord de aanstaande kampioen is, zonder dat woord te noemen.

Afbeelding

Ouderwets gymmen met volwassenen steeds populairder: 'Dit is veel leuker dan de sportschool'

Aan een touw slingeren of je tegenstander bekogelen met een trefbal: gymmen zoals op de basisschool wordt steeds populairder onder volwassenen. Ook in deze gymzaal in Amersfoort werken 'apenkooiliefhebbers' zich wekelijks in het zweet.