Postume eer voor voetbaltrainer die naar Auschwitz werd getransporteerd

Achtergrond
Begin vorige eeuw maakte een Hongaarse trainer indruk in Dordrecht. Arpad Weisz, van Joodse afkomst, werd in 1942 met zijn gezin naar Auschwitz getransporteerd en stierf daar anderhalf jaar later. Nu ijveren Dordtenaren voor een eerbetoon.
André Bijl
maandag 12 juli 2021 om 02:00
1932-1933: Weisz (links, voorste rij) als trainer van Ambrosiana Inter Milaan.
1932-1933: Weisz (links, voorste rij) als trainer van Ambrosiana Inter Milaan. beeld nd

Dordrecht 

Dinsdag wordt in Dordrecht een petitie met ruim zeshonderd handtekeningen aangeboden aan de gemeenteraad. Doel: de komst van een Arpad Weiszpad in de stad. ‘De kans is groot dat het pad er komt’, voorspelt Arie Heijstek. 

De oud-voorzitter en archivaris van voetbalclub DFC is al een jaar of vijftien bezig om het leven van Weisz, oud-trainer van de Dordtenaren, in kaart te brengen. ‘Het verhaal van Arpad Weisz kleeft mij aan’, lacht Heijstek. 

Weisz, die van Joodse afkomst was, werd in 1896 in Hongarije geboren. In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw bleek hij een goede voetballer en een uitstekende trainer, die vooral in Italië furore maakte. ‘Hij speelde in het Hongaarse elftal en kwam onder meer uit voor Ambrosiana-In..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Knecht’ Van Vleuten rijdt met breuk in elleboog naar tweede wereldtitel

Annemiek van Vleuten zou de WK wegwedstrijd voor vrouwen zaterdag in Australië in dienst rijden van Marianne Vos, vanwege een breuk in haar rechterelleboog. Maar de ‘knecht’ van Vos won zowaar.

Afbeelding

Virgil van Dijk draagt OneLove-band op WK

Virgil van Dijk draagt tijdens het WK voetbal in Qatar de veelkleurige OneLove-aanvoerdersband. Daarmee wil hij in het Arabische land waar de rechten van de lhbti-gemeenschap onder druk staan, laten zien dat het Nederlands elftal tegen elke vorm van discriminatie is.

Afbeelding

Gezegende opdracht voor Groninger: meedoen aan het WK wielrennen namens het Vaticaan

Vaticaanstad doet volgende week voor het eerst mee aan het wereldkampioenschap wielrennen. De man die namens de Heilige Stoel het Australische asfalt zal teisteren is een geboren Groninger.

Afbeelding

Trefbal in een digitaal jasje: ballen gooien en ontwijken

Het is het aloude trefbal, maar dan in een digitaal jasje: hado. De sport is vooral in opmars bij jongeren, maar hado kan alle generaties meer in beweging krijgen, verwacht de Nederlandse producent Dave Leeflang.

Afbeelding

Jonker wil voetbalsters weer succesvol maken, ‘het liefst met mooi voetbal’

Andries Jonker wil met de Nederlandse voetbalsters structureel in de top 10 van de wereldranglijst staan. ‘Dan moet je op ieder groot toernooi van de partij zijn’

Afbeelding

Heeft een plotselinge trainerswissel zin? ‘Ontslag heeft hooguit schokeffect’

Voetbalvolgers reageerden de afgelopen dagen verbijsterd op het vroege ontslag van trainer Sjors Ultee bij Fortuna Sittard. ‘Het is echt onbegrijpelijk, het ontslag slaat helemaal nergens op.’