Japan weert buitenlandse toeschouwers bij Spelen midden in de pandemie

Tokio
Volgens het persbureau heeft de Japanse regering geluisterd naar de onder de bevolking heersende zorgen. Japanners zouden vrezen dat met de vele, buitenlandse bezoekers ook de in diverse landen aangetroffen virusmutanten het land binnenkomen.
Seiko Hashimoto, de kersverse voorzitter van het olympisch organisatiecomité, heeft gezegd voor 25 maart een officieel besluit bekend te maken over het al dan niet toelaten van buitenlandse toeschouwers tot de wedstrijden. Hashimoto volgde vorige maand oud-premier Yoshiro Mori op als voorzitter, nadat Mori moest aftreden vanwege vrouwonvriendelijke opmerkingen.
fakkeltocht
Op 25 maart gaat de fakkeltocht van start, de ceremoniële aanloop naar de Spelen. Volgens Kyodo zal de bijbehorende ceremonie flink versoberd zijn. Het evenement is alleen toegankelijk voor enkele genodigden. Ook de openingsceremonie van de Olympische Spelen zal voor nagenoeg lege tribunes plaatsvinden. ‘Het organisatiecomité heeft besloten dat het essentieel is om de ceremonie achter gesloten deuren te houden’, citeert Kyodo de anonieme ambtenaren. ‘Alleen deelnemers en genodigden kunnen aan het evenement deelnemen, om te voorkomen dat er midden in de pandemie mensen massaal samenkomen.’
Japan heeft het coronavirus nog lang niet bedwongen. Het land heeft net de derde, tot dusver heftigste coronagolf achter de rug. Toch liep het aantal besmettingen de afgelopen week weer met 2 procent op. Sinds het begin van de pandemie heeft Japan al bijna 440.000 coronagevallen geregistreerd. Het dodental ligt iets boven de 8300.
Onlangs verlengde de eilandstaat de noodtoestand in de hoofdstad Tokio en drie naburige prefecturen, vergelijkbaar met provincies, tot ten minste 21 maart. Premier Yoshihide Suga vond de druk op de ziekenhuizen nog te hoog om te versoepelen.
In de vier regio’s woont ongeveer een derde van alle Japanners. Hun wordt gevraagd om zo veel mogelijk thuis te blijven. Restaurants, bars en winkels wordt gevraagd ’s avonds vrijwillig te sluiten. Met deze omstandigheden in het achterhoofd zien Japanners een invasie van buitenlandse sportliefhebbers niet zitten. Onlangs bleek uit een opiniepeiling van de Japanse krant Yomiuri Shimbun dat inmiddels 77 procent van de bevolking tegen het toelaten van buitenlandse fans is. Eerder wilde slechts 18 procent supporters uit andere landen weren. Overigens ziet bijna de helft van de door de krant ondervraagden de tribunes het liefst helemaal leeg blijven.
uitgesteld
Na de vorige Olympische Spelen zei de burgemeester van gaststad Rio de Janeiro dat 1,17 miljoen toeristen, onder wie meer dan 400.000 buitenlanders, zijn stad hadden aangedaan. Oorspronkelijk zouden de Olympische Spelen vorige zomer hebben plaatsgevonden, maar het grootste sportevenement ter wereld moest wegens de coronacrisis worden uitgesteld. Het staat nu gepland voor deze zomer: van 23 juli tot en met 8 augustus. De Paralympische Spelen volgen een maand later.
Vorige maand publiceerde het Internationaal Olympisch Comité (IOC) al een uitgebreid draaiboek met strakke regelgeving om de Spelen veilig te laten verlopen.
Dit zogeheten PlayBook had nog vooral betrekking op sporters, begeleiders en officials. Toch werd daarin al vastgelegd hoe vertegenwoordigers van internationale federaties zich op de tribunes moesten gedragen. Schreeuwen en zingen mocht niet, klappen wel. <