Luister naar

Japan weert buitenlandse toeschouwers bij Spelen midden in de pandemie

Nieuws
Buitenlandse toeschouwers zijn komende zomer niet welkom bij de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio. Dat meldt het Japanse persbureau Kyodo op basis van anonieme ambtenaren.
Pepijn de Lange / vk
woensdag 10 maart 2021 om 03:00 aangepast 07:54
Seiko Hashimoto
Seiko Hashimoto beeld afp / Rodrigo Reyes Marin

Tokio

Volgens het persbureau heeft de Japanse regering geluisterd naar de onder de bevolking heersende zorgen. Japanners zouden vrezen dat met de vele, buitenlandse bezoekers ook de in diverse landen aangetroffen virusmutanten het land binnenkomen.

Seiko Hashimoto, de kersverse voorzitter van het olympisch organisatiecomité, heeft gezegd voor 25 maart een officieel besluit bekend te maken over het al dan niet toelaten van buitenlandse toeschouwers tot de wedstrijden. Hashimoto volgde vorige maand oud-premier Yoshiro Mori op als voorzitter, nadat Mori moest aftreden vanwege vrouwonvriendelijke opmerkingen.

fakkeltocht

Op 25 maart gaat de fakkeltocht van start, de ceremoniële aanloop naar de Spelen. Volgens Kyodo zal de bijbehorende ceremonie flink versoberd zijn. Het evenement is alleen toegankelijk voor enkele genodigden. Ook de openingsceremonie van de Olympische Spelen zal voor nagenoeg lege tribunes plaatsvinden. ‘Het organisatiecomité heeft besloten dat het essentieel is om de ceremonie achter gesloten deuren te houden’, citeert Kyodo de anonieme ambtenaren. ‘Alleen deelnemers en genodigden kunnen aan het evenement deelnemen, om te voorkomen dat er midden in de pandemie mensen massaal samenkomen.’

Japan heeft het coronavirus nog lang niet bedwongen. Het land heeft net de derde, tot dusver heftigste coronagolf achter de rug. Toch liep het aantal besmettingen de afgelopen week weer met 2 procent op. Sinds het begin van de pandemie heeft Japan al bijna 440.000 coronagevallen geregistreerd. Het dodental ligt iets boven de 8300.

Onlangs verlengde de eilandstaat de noodtoestand in de hoofdstad Tokio en drie naburige prefecturen, vergelijkbaar met provincies, tot ten minste 21 maart. Premier Yoshihide Suga vond de druk op de ziekenhuizen nog te hoog om te versoepelen.

In de vier regio’s woont ongeveer een derde van alle Japanners. Hun wordt gevraagd om zo veel mogelijk thuis te blijven. Restaurants, bars en winkels wordt gevraagd ’s avonds vrijwillig te sluiten. Met deze omstandigheden in het achterhoofd zien Japanners een invasie van buitenlandse sportliefhebbers niet zitten. Onlangs bleek uit een opiniepeiling van de Japanse krant Yomiuri Shimbun dat inmiddels 77 procent van de bevolking tegen het toelaten van buitenlandse fans is. Eerder wilde slechts 18 procent supporters uit andere landen weren. Overigens ziet bijna de helft van de door de krant ondervraagden de tribunes het liefst helemaal leeg blijven.

uitgesteld

Na de vorige Olympische Spelen zei de burgemeester van gaststad Rio de Janeiro dat 1,17 miljoen toeristen, onder wie meer dan 400.000 buitenlanders, zijn stad hadden aangedaan. Oorspronkelijk zouden de Olympische Spelen vorige zomer hebben plaatsgevonden, maar het grootste sportevenement ter wereld moest wegens de coronacrisis worden uitgesteld. Het staat nu gepland voor deze zomer: van 23 juli tot en met 8 augustus. De Paralympische Spelen volgen een maand later.

Vorige maand publiceerde het Internationaal Olympisch Comité (IOC) al een uitgebreid draaiboek met strakke regelgeving om de Spelen veilig te laten verlopen.

Dit zogeheten PlayBook had nog vooral betrekking op sporters, begeleiders en officials. Toch werd daarin al vastgelegd hoe vertegenwoordigers van internationale federaties zich op de tribunes moesten gedragen. Schreeuwen en zingen mocht niet, klappen wel. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe krijg je jongeren na corona weer aan het sporten? Met een strandsfeertje en lekkere muziek

Nog lang niet iedereen die voor corona aan het sporten was, heeft de draad weer opgepakt. Vooral jongeren vinden de weg niet terug naar de sportclub. Handbalvereniging DSS in Heemskerk zoekt de oplossing in hippe beach-evenementen.

Afbeelding

Landskampioen Feyenoord viert uitbundig feest

Coach Arne Slot van voetbalclub Feyenoord houdt de kampioensschaal omhoog op het balkon van het stadhuis van Rotterdam. De club is zondag voor het eerst in zes jaar landskampioen geworden

Afbeelding

William Troost-Ekong: de man van de eerste internationale klimaatneutrale transfer

De voetbalwereld loopt bepaald niet voorop met vergroening. Verdediger William Troost-Ekong probeert zijn collega’s aan het denken te zetten. Hij maakte onlangs de allereerste internationale klimaatneutrale transfer.

Afbeelding

De kunst van het plassen op de fiets: door een broekspijp, laten lopen of dan toch maar liever in de berm

De Vuelta voor vrouwen werd beslist door een plaspauze. Hoe werkt dat eigenlijk, een sanitaire stop tijdens een wielerkoers? Voor mannen is het makkelijker dan voor vrouwen. Over gebruiken en ongeschreven regels.

Afbeelding

Feyenoord-verdediger Gernot Trauner: 'Iedereen voelt dat het tijd is voor iets speciaals'

Verdediger Gernot Trauner (31), gespecialiseerd in het elimineren van spitsen, is ook bedreven in het kalm uitleggen waarom Feyenoord de aanstaande kampioen is, zonder dat woord te noemen.

Afbeelding

Ouderwets gymmen met volwassenen steeds populairder: 'Dit is veel leuker dan de sportschool'

Aan een touw slingeren of je tegenstander bekogelen met een trefbal: gymmen zoals op de basisschool wordt steeds populairder onder volwassenen. Ook in deze gymzaal in Amersfoort werken 'apenkooiliefhebbers' zich wekelijks in het zweet.