Bijna is ze vijftig jaar, maar Claudia Pechstein kan niet loslaten

Achtergrond
De ambitie is deelname aan haar achtste Olympische Spelen, 2022 in de Chinese hoofdstad Peking. Dan is ze vijftig jaar. Maar haar resultaten blijven steeds meer achter bij het tumult dat ze veroorzaakt.
Herman Veenhof
woensdag 10 februari 2021 om 09:02 aangepast 11:37
Claudia Pechstein na haar 3000 meter in Salt Lake City, februari 2020.
Claudia Pechstein na haar 3000 meter in Salt Lake City, februari 2020. beeld epa / George Frey

Inzell-Berlijn

Loslaten is niet het sterkste punt van de Duitse schaatsster Claudia Pechstein. Tact evenmin. Anders ga je niet expliciet in je officiersuniform van de Bundespolizei naar de rechtszaken waarin je schommelende bloedwaarden als doping worden gezien. Anders vorm je geen paar apart met een man die zowel je partner als baas van de schaatsbond is en zijn beleid desnoods fysiek doorzet.

Maar ook Pechstein wordt ouder. De resultaten worden minder, de achterhoede lijkt zelfs op de lange afstanden haar lot. Deelname aan de wereldkampioenschappen langebaanschaatsen die vanaf vandaag worden verreden in het Thialf-stadion in Heerenveen, lijkt alleen zondag op de 5000 meter mogelijk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe krijg je jongeren na corona weer aan het sporten? Met een strandsfeertje en lekkere muziek

Nog lang niet iedereen die voor corona aan het sporten was, heeft de draad weer opgepakt. Vooral jongeren vinden de weg niet terug naar de sportclub. Handbalvereniging DSS in Heemskerk zoekt de oplossing in hippe beach-evenementen.

Afbeelding

Landskampioen Feyenoord viert uitbundig feest

Coach Arne Slot van voetbalclub Feyenoord houdt de kampioensschaal omhoog op het balkon van het stadhuis van Rotterdam. De club is zondag voor het eerst in zes jaar landskampioen geworden

Afbeelding

William Troost-Ekong: de man van de eerste internationale klimaatneutrale transfer

De voetbalwereld loopt bepaald niet voorop met vergroening. Verdediger William Troost-Ekong probeert zijn collega’s aan het denken te zetten. Hij maakte onlangs de allereerste internationale klimaatneutrale transfer.

Afbeelding

De kunst van het plassen op de fiets: door een broekspijp, laten lopen of dan toch maar liever in de berm

De Vuelta voor vrouwen werd beslist door een plaspauze. Hoe werkt dat eigenlijk, een sanitaire stop tijdens een wielerkoers? Voor mannen is het makkelijker dan voor vrouwen. Over gebruiken en ongeschreven regels.

Afbeelding

Feyenoord-verdediger Gernot Trauner: 'Iedereen voelt dat het tijd is voor iets speciaals'

Verdediger Gernot Trauner (31), gespecialiseerd in het elimineren van spitsen, is ook bedreven in het kalm uitleggen waarom Feyenoord de aanstaande kampioen is, zonder dat woord te noemen.

Afbeelding

Ouderwets gymmen met volwassenen steeds populairder: 'Dit is veel leuker dan de sportschool'

Aan een touw slingeren of je tegenstander bekogelen met een trefbal: gymmen zoals op de basisschool wordt steeds populairder onder volwassenen. Ook in deze gymzaal in Amersfoort werken 'apenkooiliefhebbers' zich wekelijks in het zweet.