Roerbaknoedels op Thaise wijze met tofu, rode ui en wortel

Afgelopen januari heb ik genoten van een vakantie in Thailand. En wat is die keuken toch fantastisch! Zo fris en smaakvol. Lekker pittig als je wilt, maar dat hoeft niet eens. In de Thaise keuken wordt als smaakmaker veel vissaus gebruikt. Vissaus wordt gemaakt van gefermenteerde vis met zout. Het is een natuurlijk rottingsproces dat zorgt voor deze intense en unieke smaakmaker. Puur zou je het niet moeten eten, maar door gerechten heen weet ik zeker dat zelfs degenen die geen visliefhebbers zijn het lekker zullen vinden en waarschijnlijk niet eens doorhebben dat het vis is.
Estée Strooker
vrijdag 28 april 2023 om 04:22
Roerbaknoedels op Thaise wijze met tofu, rode ui en wortel
Roerbaknoedels op Thaise wijze met tofu, rode ui en wortel beeld Louis Löffler

bereiding

Schil de wortelen en snijd ze in dunne plakken. Pel en snijd de rode ui doormidden. Snijd de ui daarna in dunne ringen. Snijd de Chinese kool in plakken.  

Verwarm een pan met water en een snuf zout om de noedels in te koken. Kook de noedels in circa 10 minuten beetgaar zoals je ook pasta al dente zou koken. Spoel daarna af met lauw water.  

Meng in een kommetje de sesamolie, sojasaus en vissaus.  

Laat de tofu uitlekken. Snijd de tofu in stukjes en meng deze met de mix van sesamolie, sojasaus en vissaus.  

Hak de pindanootjes fijn in een staafmixbakje. Mix met de bruine suiker, knoflook, chilipoeder en gember. Verwarm een wok met een flinke scheut zonnebloemolie. Wok eerst de wortel circa twee minuten. Haal deze uit de pan en laat afkoelen. Zet de wok weer op het vuur. Wok nu de kool circa twee minuten. Haal uit  de pan en zet de wok weer terug op het vuur. Voeg nu de rode ui en taugé toe. Wok deze beide ook circa twee minuten en haal uit de pan.  

Verwarm de wok voor een laatste keer en voeg nogmaals een scheutje olie toe. Doe de pinda’s in de pan en roer door elkaar circa 20 seconden. Voeg nu de noedels toe aan de wok samen met de groente. Mix alles door elkaar. Voeg als laatste de gemarineerde tofu toe. Wok alles circa vijf minuten. Breng op smaak met limoensap. 

Scheur of hak de koriander in grove stukken, het is lekker om deze wat grof te houden. Serveer de noedels met wat extra limoen en koriander. 

ingrediënten [4 personen]

300 g platte (phad thai) noedels

3 (regenboog) wortels

1/2 chinese kool

3 rode uien

75 g taugé

4 el sesamolie

3 el sojasaus

5 el vissaus

1 pakje tofu

100 g pinda’s

50 g bruine suiker

½ el chili vlokken

1 duimdikte gember

3 teentjes knoflook

2 limoenen

1 bosje koriander

Ingrediënten

4 personen

Bereiding

30 minuten

Tip