Parelgort met rode biet, feta, olijven en pistache dukkah

Parelgort is erg voedzaam en een prima vervanger voor pasta of rijst. Ik vind dat parelgort een lekkere stevige structuur heeft. Leuk om dus eens mee af te wisselen. Dit recept is een vegetarisch recept met fetakaas en biet in de hoofdrol. Wie al langer mijn kookrubriek volgt in het ND weet dat ik dol ben op de combinatie van biet en kaas. Ditmaal feta, die zeker in combinatie met de zwarte olijven zorgt voor voldoende hartigheid in dit gerecht. Want dat is vaak met vegetarische recepten de grootste uitdaging: vlees geeft een moeilijk te vervangen ‘hartigheid’ in een gerecht.
Estée Strooker
vrijdag 14 april 2023 om 04:20
Parelgort met rode biet, feta, olijven en pistache dukkah
Parelgort met rode biet, feta, olijven en pistache dukkah beeld Louis Löffler

Ingrediënten die ook die ‘umami’ smaak hebben zijn bijvoorbeeld: kaas, olijven, kappertjes, zeewieren, noten en paddenstoelen. Dus als je zelf een vegetarisch gerecht maakt, probeer dan één van deze ingrediënten te verwerken.

Dukkah is een mengsel van Midden-Oosterse specerijen gemengd met noten. Vaak zijn dit hazelnoten. Maar in mijn recept gebruik ik pistachenoten.

bereiding

Pel en snipper de rode ui. Plet en pel de knoflook, hak deze fijn. Snijd de venkel doormidden en snijd hem daarna in blokjes. Schil de biet* en snijd deze daarna in blokjes. De blokjes van de biet en venkel mogen beide circa een centimeter bij een centimeter zijn.  

Verwarm een hapjespan met een scheutje olijfolie. Fruit eerst de ui en de knoflook voor circa een minuut. Voeg dan de venkel en de biet toe. Fruit dit samen voor circa vijf minuten. Voeg peper en zout toe. Blus het geheel af met appelsap en voeg daarna de kruidenbouillon toe. Kook de parelgort in de bouillon voor circa 20 minuten op laag vuur. Blijf regelmatig roeren, zorg ervoor dat het vocht ongeveer verdampt is als de gort gaar is. Proef de gort met een lepel, de gort mag een stevige bite hebben maar niet meer naar ‘bloem’ smaken.  

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een bakpapiertje op de bakplaat. Verdeel de pistachenoten over het bakpapier. Besprenkel met korianderzaad, komijnzaad en venkelzaad. Rooster de specerijen en noten samen in de oven voor zeven minuten. Maal ze daarna fijn in een staafmixbakje of keukenmachine. Zorg ervoor dat de noten nog wel een beetje structuur houden. Voeg wat grof zeezout toe en een klein beetje kaneelpoeder om het af te maken.  

Snijd de olijven in stukjes. Brokkel de fetakaas. Meng de rucola met een beetje olijfolie. Serveer de parelgort op een bord. Garneer met de sla, gesneden olijven en gebrokkelde feta. Sprenkel de pistache dukkah eroverheen.

* Tip: Het helpt als je je handen eerst insmeert met wat olie, zodat de kleurstof van de biet niet zo makkelijk in je hand kan trekken.

ingrediënten [4 personen]

1 rode ui

2 tenen knoflook

1 venkel

2 rode bieten (rauw)

250 g parelgort

230 ml appelsap

700 ml kruidenbouillon

75 g pistachenoten

1 el korianderzaad

1 el komijnzaad

1 el venkelzaad

1 tl kaneelpoeder

100 g feta kaas

1 zakje rucola

50 g zwarte olijven

Ingrediënten

4 personen

Bereiding

30 minuten

Tip