Parelgort met rode biet, feta, olijven en pistache dukkah

Ingrediënten die ook die ‘umami’ smaak hebben zijn bijvoorbeeld: kaas, olijven, kappertjes, zeewieren, noten en paddenstoelen. Dus als je zelf een vegetarisch gerecht maakt, probeer dan één van deze ingrediënten te verwerken.
Dukkah is een mengsel van Midden-Oosterse specerijen gemengd met noten. Vaak zijn dit hazelnoten. Maar in mijn recept gebruik ik pistachenoten.
bereiding
Pel en snipper de rode ui. Plet en pel de knoflook, hak deze fijn. Snijd de venkel doormidden en snijd hem daarna in blokjes. Schil de biet* en snijd deze daarna in blokjes. De blokjes van de biet en venkel mogen beide circa een centimeter bij een centimeter zijn.
Verwarm een hapjespan met een scheutje olijfolie. Fruit eerst de ui en de knoflook voor circa een minuut. Voeg dan de venkel en de biet toe. Fruit dit samen voor circa vijf minuten. Voeg peper en zout toe. Blus het geheel af met appelsap en voeg daarna de kruidenbouillon toe. Kook de parelgort in de bouillon voor circa 20 minuten op laag vuur. Blijf regelmatig roeren, zorg ervoor dat het vocht ongeveer verdampt is als de gort gaar is. Proef de gort met een lepel, de gort mag een stevige bite hebben maar niet meer naar ‘bloem’ smaken.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een bakpapiertje op de bakplaat. Verdeel de pistachenoten over het bakpapier. Besprenkel met korianderzaad, komijnzaad en venkelzaad. Rooster de specerijen en noten samen in de oven voor zeven minuten. Maal ze daarna fijn in een staafmixbakje of keukenmachine. Zorg ervoor dat de noten nog wel een beetje structuur houden. Voeg wat grof zeezout toe en een klein beetje kaneelpoeder om het af te maken.
Snijd de olijven in stukjes. Brokkel de fetakaas. Meng de rucola met een beetje olijfolie. Serveer de parelgort op een bord. Garneer met de sla, gesneden olijven en gebrokkelde feta. Sprenkel de pistache dukkah eroverheen.
* Tip: Het helpt als je je handen eerst insmeert met wat olie, zodat de kleurstof van de biet niet zo makkelijk in je hand kan trekken.
ingrediënten [4 personen]
1 rode ui
2 tenen knoflook
1 venkel
2 rode bieten (rauw)
250 g parelgort
230 ml appelsap
700 ml kruidenbouillon
75 g pistachenoten
1 el korianderzaad
1 el komijnzaad
1 el venkelzaad
1 tl kaneelpoeder
100 g feta kaas
1 zakje rucola
50 g zwarte olijven