Couscoussalade met gemarineerde rode kool en wortellinten

Zelfs nu we het voorjaar officieel is begonnen, is het qua groenteseizoen nog even wachten op een echte start. Wie daarom echt volgens het seizoen eet moet het nog steeds doen met veel kolen en wortels die de hele winter liggen opgeslagen en tegen een stootje kunnen. Uiteraard kunnen wij in de supermarkt tegenwoordig alles (bijna) jaarrond krijgen. Toch is het goed om wat meer stil te staan bij wanneer groente (van oorsprong) groeit. Dat scheelt je namelijk in je portemonnee en daarnaast is een tomaat in de zomer gewoon veel lekkerder dan in de winter!
Estée Strooker
vrijdag 31 maart 2023 om 04:22
recepten Estee
Couscoussalade met gemarineerde rode kool & wortellinten
recepten Estee Couscoussalade met gemarineerde rode kool & wortellinten beeld Louis Löffler

Die winterkost hoeft overigens helemaal niet zo zwaar te zijn … Daarom maak ik een lekkere salade voor in het prille voorjaar met rode kool en wortel.

bereiding:

Snijd de rode kool doormidden en verwijder het hart uit de rode kool. Bewaar de andere helft van de rode kool voor een ander recept*. Snijd de rode kool daarna in hele dunne plakken. Besprenkel de rode kool met een scheutje azijn en wat zout en kneed goed door elkaar. Schep de rode kool in een zeef boven een kom. Laat de rode kool uitlekken terwijl je verder gaat met de couscous.

Kook water (in een waterkoker). Schep de couscous in een kom. Voeg de ras el hanout (of eventueel kerrie) toe aan de couscous samen met een snuf zout en paprikapoeder. Rasp de schil van een sinaasappel bij de couscous. Voeg de rozijnen toe aan de couscous. Giet het kokende water boven op de couscous tot het net onder water staat, tot circa een halve centimeter boven de couscous. Doe een deksel of bord op de kom om ervoor te zorgen dat de kom is afgedekt. 

Hak de peterselie fijn. Meng deze na circa 10 minuten door de couscous. Maak de couscous smeuïg met wat olijfolie.

Rooster in een droge pan de sesamzaadjes en komijnzaadjes samen circa twee minuten. Meng tahini met de sesamzaadjes, komijnzaadjes, sinaasappelsap, azijn, gembersiroop, citroensap en een flinke scheut olijfolie tot een dressing. Breng op smaak met peper en zout.

Schil de wortelen. Schaaf daarna met de dunschiller langs de wortelen om lange linten te maken van de wortelen. Herhaal tot de wortel helemaal op is. Meng de wortellinten met de dressing. Meng daarna de uitgelekte rode kool erdoorheen. 

Serveer de couscous met daarbovenop de salade van rode kool en wortel.

* Maak gestoofde rode kool met rode wijn, bruine suiker, een kaneelstokje, kruidnagel en sinaasappelsap. Voeg een flinke snuf zout en peper toe en een klein scheutje azijn. Laat de rode kool 1,5 tot 2 uur stoven.

ingrediënten (4 personen)

1 rode kool

300 g (regenboog) peen

1 bos peterselie

400 g couscous

1 el ras el hanout

1 tl paprikapoeder

1 sinaasappel

1 citroen

50 g rozijnen

20 g (zwarte) sesamzaadjes

1 el komijnzaad

2 el gembersiroop

2 el azijn (witte wijn/appel)

2 el tahini

olijfolie

peper en zout

Ingrediënten

4 personen

Bereiding

30 minuten

Tip