Traybake van winter-groente met worstjes

Estée Strooker
vrijdag 17 maart 2023 om 03:22
Traybake van wintergroente met worstjes
Traybake van wintergroente met worstjes beeld nd

Als je even niet zoveel tijd hebt of geen zin om te koken is dit een heel vriendelijk recept. Vooral omdat alles tegelijkertijd de oven in kan, het dan lekker gaat ruiken en je zonder teveel afwas een volledige maaltijd op tafel tovert!

Ik maak af en toe een zogeheten ‘traybake’; een gevulde ovenplaat met zowel veel groente, aardappeltjes en een proteïne onderdeel. Een volledige maaltijd dus. Dit is een winterse variant maar je kunt met de groente natuurlijk per seizoen heel makkelijk variëren.

Ingrediënten

4 personen

 1. een halve pompoen, in blokjes
 2. 300 g krielaardappeltjes,in vieren
 3. 2 rode uien, gesneden in halve ringen
 4. 1 broccoli, in kleine roosjes (snijd ook de steel in kleine blokjes erbij)
 5. 8 stengels boerenkool of palmkool, in stukjes
 6. een kwart knolselderij, in blokjes
 7. 8 merguez worstjes of 4 saucijzen naar keuze
 8. 4 blaadjes laurier
 9. 20 g roomboter, op kamertemperatuur
 10. 2 tenen knoflook, gesnipperd
 11. 2 el gedroogde tijm
 12. 1 sinaasappel, rasp en sap
 13. 2 el grove mosterd

Bereiding

50 minuten

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Bereid een bakplaat met een stuk bakpapier. Verfrommel het bakpapier van te voren en maak het even nat onder de kraan om het vervolgens weer uit elkaar te frommelen en op de bakplaat te leggen. Door het vochtige bakpapier garen de groente straks makkelijker.
 2. Meng door de boter de gedroogde tijm, gesnipperde knoflook, grove mosterd, de rasp en het sap van een sinaasappel. Breng de boter ook op smaak met peper en zout.
 3. Verdeel de verschillende groente over de bakplaat. Meng ook de aardappels en uien door de groente heen zodat het een kleurrijk geheel wordt.
 4. Snijd de worstjes in vier stukken. Verdeel de stukjes worst over de bakplaat. Verdeel daarna kleine stukjes van de kruidenboter over de bakplaat zodat overal wat boter kan smelten. Zet de goed gevulde bakplaat in de oven voor in totaal circa 40 minuten. Roer iedere 10 minuten om ervoor te zorgen dat de groente en de worstjes egaal kleuren en garen.
 5. Serveer de tray daarna direct op tafel of schep alvast wat op ieder bord. Het is lekker om bij deze traybake in plaats van wat mayonaise een frisse yoghurtsaus* te serveren.
Tip Een hele simpele yoghurtsaus maak je door yoghurt te mengen met wat sap en rasp van een halve citroen, een ½ eetlepel kerriepoeder, 2 eetlepels gembersiroop en een scheutje olijfolie.