Salade van biet, geitenkaas, vijg en hazelnoten

Estée Strooker
vrijdag 3 maart 2023 om 03:23
beeld

Het is lekker om deze salade als voorgerecht te serveren. Of als je de salade als maaltijdsalade wilt serveren kun je er nog wat linzen bij koken of wat brood bij eten.

Ingrediënten

4 personen

 1. 3 ongekookte bieten
 2. 80 g hazelnoten
 3. 8 verse vijgen
 4. 200 g zachte geitenkaas
 5. 1 sjalot, gesnipperd
 6. 1 el grove mosterd
 7. 1 el grove mosterd
 8. 1 el honing of frambozen siroop
 9. 3 el frambozenazijn
 10. 50 ml olijfolie
 11. 150 g rucola
 12. peper en zout
 13. snufje kaneel

Bereiding

60 minuten

 1. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Kook de bieten in de schil in het kokende water 50 minuten tot ze gaar zijn. Giet de bieten daarna af en spoel ze af met koud water. Pel daarna, door te drukken op de biet, de schil eraf.
 2. Snijd de bieten daarna doormidden en vervolgens in parten (zoals je ook bij een tomaat zou doen).
 3. Verwarm de oven voor op 200 graden. Rooster de hazelnoten vijf minuten op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi ze daarna met wat peper, zout en klein snufje kaneel.
 4. Haal de hazelnoten van de bakplaat en zet de vijgen daarvoor in de plaats op de bakplaat. Snijd het steeltje van de vijgen af en snijd ze daarna kruislings in zodat ze als een bloem open gaan staan. Brokkel de geitenkaas in de vijg. Doe er wat meer geitenkaas in dan je zou denken, er smelt namelijk nog wat kaas uit en je wilt de vijgen goed gevuld hebben. Bestrooi ze met de tijm. Plaats de met geitenkaas gevulde vijgen in de oven. Bak ze 12 minuten in de reeds verwarmde oven.
 5. Maak een dressing van de gesnipperde sjalot, mosterd, frambozenazijn, frambozen siroop of honing en olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
 6. Meng de rucola met de dressing en verdeel de sla over de borden. Verdeel de bietenpartjes over de rucola. Strooi daarna een aantal hazelnoten over de salade en maak de salade af met twee gevulde vijgen.
Tip Mochten verse vijgen niet meer verkrijgbaar zijn dan kun je altijd kiezen voor gedroogde vijgen die je eerst een half uurtje op laag vuur stooft in wat rode wijn of druivensap.