Draadjesvlees met oma’s stoofperen

Estée Strooker
vrijdag 3 februari 2023 om 03:23
beeld Louis Löffler

Mijn oma is helaas twee jaar geleden overleden, maar haar stoofpeertjes met draadjesvlees is iets wat bij mij altijd dierbare herinneringen aan logeerpartijtjes bij opa en oma oproept. Ik associeer herinneringen aan gebeurtenissen nu eenmaal het snelst en makkelijkst met eten. En die stoofperen van mijn oma waren het allerlekkerst! Zoet met krachtig en zoutig suddervlees daar tegenover.

Ingrediënten

4 personen

 1. 4 sukadelappen
 2. 40 g roomboter
 3. 1 witte ui, in ringen
 4. 1 wortel, in plakken
 5. 4 blaadjes laurier
 6. 3 kruidnagels
 7. 100 ml rode wijn
 8. 8 stoofpeertjes, geschild
 9. 1 sinaasappel
 10. 4 kruidnagel
 11. zakje vanillesuiker
 12. 300 ml rode wijn
 13. 200 ml cranberrysap
 14. 300 ml water
 15. 150 g suiker
 16. 4 jeneverbesjes
 17. 15 g maizena

Bereiding

180 minuten

 1. Gebruik een braadpan voor het draadjesvlees. Smelt de boter en laat deze lichtbruin kleuren. Bestrooi de sukadelappen met peper en zout. Bak ze daarna aan beide kanten krokant en bruin aan, circa 3 minuten aan iedere kant. Haal de lapjes uit de pan. Bak daarna de witte uien en wortel circa vijf minuten. Voeg dan de blaadjes laurier en de kruidnagels toe.
 2. Leg de sukadelappen terug in de pan. Blus het geheel af met de rode wijn en voeg daarna water toe tot de lapjes net onder water staan. Plaats het deksel op de pan. Laat het vlees circa 2,5 uur op laag vuur sudderen. Draai de lapjes af en toe en check of er nog voldoende vocht in de pan zit. Anders kun je altijd een klein beetje water toevoegen.
 3. Schil ondertussen de stoofperen en halveer ze. Verwijder het klokhuis en het steeltje. Plaats de halve peren in een pan. Voeg suiker, vanillesuiker, specerijen, wijn, cranberrysap en water toe. Schil met een dunschiller de sinaasappel en voeg de sinaasappelschillen toe aan de pan. Knijp daarna het sap uit de vrucht en voeg het sap ook toe aan de pan. Plaats het deksel op de pan en laat de peren circa 2 uur stoven.
 4. Meng de maizena met een klein beetje water. Voeg dit na twee uur toe en roer goed door. Laat nog een keer aan de kook komen om het sap wat in te dikken.
Tip