Paddenstoelenrisotto

Een lekkere risotto is heerlijk op een stormachtige winterdag. Voor mij is het echt comfortfood. Bovendien is het makkelijk te maken. Risotto maak je altijd in één pan. Dat zorgt er in ieder geval voor dat je weinig afwas hebt, altijd fijn! Een ander groot voordeel van een eenpansgerecht is dat alle smaken perfect met elkaar mengen.Deze risotto met paddenstoelen is een echte klassieker. De paddenstoelen geven de risotto, zonder vlees te gebruiken, een hele hartige smaak.
Estée Strooker
vrijdag 20 januari 2023 om 03:22
beeld Louis Löffler

bereiding: 

Verwarm de oven voor op 200 graden en rooster de hazelnoten 5 minuten op de bakplaat. Laat ze daarna afkoelen. Hak de hazelnoten in grove stukken.

Verwarm een hapjespan met de roomboter. Pel en snipper de knoflook en ui. Voeg deze toe aan de roomboter en fruit de ui en knoflook 3 minuten. Snijd ondertussen de verse paddenstoelen in plakjes. Bak de paddenstoelen in de pan circa 10 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Voeg dan de risottorijst toe en fruit de rijst 2 minuten. Voeg daarna de rozemarijn en laurier toe. Blus het geheel af met de witte wijn. Roer alles door elkaar terwijl het vocht langzaam verdampt. Voeg daarna steeds een beetje van de gedroogde paddenstoelen met het water toe. Blijf regelmatig roeren. Voeg steeds wat meer van het gedroogde paddenstoelenwater toe. Tot de risotto verzadigd is. Blijf regelmatig roeren terwijl de risotto smeuïger wordt en het water verdampt. Dit proces duurt ongeveer 20 minuten tot de rijst al dente gaar is. Proef de risotto om te checken of de korrel niet meer melig is van binnen. Voeg anders nog wat extra water toe. 

Verwijder de rozemarijn en het laurierblaadje. Breng de risotto op smaak met peper en zout. Voeg de Parmezaanse kaas toe. 

Garneer de risotto met de geroosterde hazelnootjes en wat rucola.

ingrediënten (4 personen):

35 g roomboter

400 g gemengde verse paddenstoelen

80 g gedroogde paddenstoelen, geweld in
750 ml water

1 ui

2 teentjes knoflook

200 g risottorijst

150 ml witte wijn

2 blaadjes laurier

1 takje rozemarijn

80 g hazelnoten

40 g rucola

75 g geraspte Parmezaanse kaas

Ingrediënten

4 personen

Bereiding

30 minuten

Tip