Pittige spruitjesstamppot met stoofvlees

Stamppot. Nederlands trots, zeg ik een beetje grappend. Maar het is toch maar een handig ‘prakkie’. Bovendien kun je er eindeloos mee variëren en is het goed vullend.
Estée Strooker
vrijdag 6 januari 2023 om 03:22
beeld Louis Löffler

Toch zijn er een paar dingen die je goed in de gaten moet houden tijdens het maken van stamppot.

 1. 1. Gebruik de juiste aardappels. Altijd ‘kruimige’ aardappels gebruiken en geen ‘vastkokende’, anders krijg je gegarandeerd behangplak.
 2. 2. Giet de aardappels af als ze gaar zijn en zorg ervoor dat je ze eerst terug op het vuur zet om droog te laten stomen voor je alles door elkaar prakt. Anders krijg je een veel te waterig ‘prakkie’.
 3. 3. Zorg voor voldoende vulling in de stamppot om te voorkomen dat je aardappelpuree eet met hier en daar een plukje andijvie of boerenkool.

Ingrediënten

4 personen

 1. 4 sukadelappen
 2. 40 g roomboter
 3. 1 wortel, in plakken
 4. 4 blaadjes laurier
 5. 3 kruidnagels
 6. 100 ml rode wijn
 7. 1 kg kruimige aardappels, geschild
 8. 600 g spruitjes
 9. 1 sjalot (of ui), gesnipperd
 10. 1 chilipeper, fijngehakt
 11. 1 teen knoflook, gesnipperd
 12. 2 el bruine suiker
 13. 2 augurken, fijngehakt +50 ml augurkenvocht
 14. 30 g roomboter
 15. 50 ml melk

Bereiding

180 minuten

 1. Gebruik een braadpan voor het draadjesvlees. Smelt de boter en laat deze lichtbruin kleuren. Bestrooi de sukadelappen met peper en zout. Bak ze daarna aan beide kanten krokant en bruin aan circa 3 minuten aan iedere kant. Haal de lapjes uit de pan. Bak daarna de witte uien en wortel circa vijf minuten. Voeg dan de blaadjes laurier en de kruidnagels toe. Leg de sukadelappen terug in de pan. Blus het geheel af met de rode wijn en voeg daarna water toe tot de lapjes net onder water staan. Plaats het deksel op de pan. Laat het vlees circa 2,5 uur op laag vuur sudderen. Draai de lapjes af en toe en check of er nog voldoende vocht in de pan zit. Anders kun je altijd een klein beetje water toevoegen.
 2. Kook de aardappelen in circa 20 minuten gaar.
 3. Maak ondertussen de spruiten schoon en snijd ze in vieren. Verwarm een wok met een flinke scheut zonnebloemolie. Fruit de sjalot en voeg de spruiten toe. Bak de spruiten circa drie minuten. Voeg dan de chilipeper en knoflook toe en bak nog twee minuten. Voeg dan de suiker toe en laat al roerend in de pan twee minuten lichtjes karameliseren. Blus daarna het geheel af met de augurken en het augurkenvocht. Laat inkoken tot het vocht zo goed als verdwenen is.
 4. Giet de aardappelen af. Laat ze in de pan enkele minuten droog stomen op laag vuur. Voeg dan de melk en boter toe en stamp door elkaar. Meng daarna met de gewokte spruiten en stamp alles goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
Tip