Saffraanrisotto met gegrilde pompoen en garnalen

Ik ben heel erg gek op de smaak van saffraan. Saffraan is een heel exclusief specerij. Het is de stamper van een krokusbloem. Alle stampers worden met de hand geplukt en daardoor is het ontzettend arbeidsintensief om het specerij te verkrijgen.
Je hebt maar een heel klein beetje nodig voor deze risotto. Drie tot vier stampers zijn al genoeg. Gelukkig kun je saffraan tegenwoordig prima verkrijgen in de meeste supermarkten.
Ingrediënten
4 personen
- 200 g risottorijst
- 20 g roomboter
- 1 sjalot, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, gesnipperd
- 4 draadjes saffraan
- 1 el fijne mosterd
- 200 ml witte wijn
- 1 el venkelzaad
- 80 g geraspte Parmezaanse kaas
- 750 ml kruidenbouillon (of blokje met water)
- 1 kleine oranje pompoen.
- 12 garnalen (easy peel of gepeld)
Bereiding
30 minuten
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen door de helft en verwijder de zaadlijsten. Snijd de pompoen vervolgens in parten van ongeveer twee centimeter dik. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de stukken pompoen hierop. Besprenkel de pompoen vervolgens met olijfolie, peper en zout. Plaats de pompoen circa 25 minuten in de voorverwarmde oven tot de pompoen lichtbruine randen heeft en het vruchtvlees zacht en sappig is geworden.
- Verwarm ondertussen een hapjespan met de roomboter en een scheut olijfolie. Fruit de ui en knoflook twee minuten en voeg hier de rijst en venkelzaadjes aan toe. Fruit nog eens twee minuten op lager vuur. Blijf roeren. Blus de rijst af met witte wijn en voeg nu ook de saffraan en mosterd toe. Roer alles door elkaar en giet scheutje voor scheutje de bouillon erbij. Blijf dit proces herhalen terwijl je regelmatig roert tot het vocht van de risotto bijna is verdampt. Op die manier krijg je een smeuïge risotto.
- Proef de rijst na circa 15 minuten. De rijst zou nu nog net te rauw moeten zijn. Mocht het vocht al eerder verdampt zijn dan blijf je steeds een beetje water toevoegen. Leg de garnalen boven op de risotto. Plaats het deksel op de pan en gaar de garnalen vier minuten. Proef daarna de rijst en check of hij nu al dente is. Breng de risotto op smaak met peper en zout. Voeg ook de geraspte Parmezaanse kaas toe.
- Serveer de risotto met de stukken pompoen.