Pasta met boerenkool- pesto en spekjes

bereiding:
Verwarm een grote pan met water en een snuf zout. Kook de pasta 8 minuten.
Halveer de boerenkool en blancheer de helft van de boerenkool boven op de pasta nog eens 2 minuten. Giet daarna de boerenkool en de pasta samen af. Spoel af met koud water. Zet deze even apart. Plaats de andere helft van de boerenkool in een staafmixerbakje of keukenmachine.
Pel en snijd de ui en knoflook in grove stukken. Voeg de ui en knoflook toe aan de rauwe boerenkool.
Verwarm een koekenpan met een klein scheutje olijfolie. Rooster de pijnboompitten 3 minuten, terwijl je de koekenpan regelmatig schudt. Zorg dat de pitten egaal en goudbruin gekleurd zijn. Voeg de pitten met de olie toe aan de rauwe boerenkool, ui en knoflook. Voeg ook sap en rasp van een citroen toe, de blaadjes salie en de geraspte kaas. Mix alles tot een gladde pesto. Breng de pesto op smaak met peper en zout en voeg na het mixen pas de olie toe. Zo houd je een heldere pesto en wordt het geen crème.
Gebruik een hapjespan om de spekjes in uit te bakken. Je hebt hier geen extra olie voor nodig. Bak de spekjes op medium hitte in circa 8 minuten goudbruin. Ik vind het zelf lekker als ze nog een beetje sappig zijn. Houd je meer van helemaal uitgebakken, laat ze dan nog wat langer doorbakken.
Voeg dan de gekookte pasta en geblancheerde boerenkool toe aan de pan. Voeg ook een paar eetlepels (naar smaak) van de pesto toe. Ik houd van lekkere smeuïge pasta dus ik ben er nooit te zuinig mee!
De overige pesto (mocht je wat overhouden) kun je heel goed in een bakje nog een week of twee bewaren.
Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed gemengd zijn en de pasta warm is.
Daarna direct serveren!
ingrediënten:
240 g gedroogde pasta
300 g boerenkool, fijn
1 ui
2 tenen knoflook
125 g geraspte oude kaas of Parmezaanse kaas
12 blaadjes salie
1 citroen
80 g pijnboompitten
200 ml olijfolie
250 g spekjes