Onkruid bestaat niet

Brood, chips, koekjes en kroketten. Lekker, toch? En allemaal van brandnetel! Tja, het is misschien wel de meest ondergewaardeerde plant die er bestaat, maar ook de meest veelzijdige. Natasja van der Meer uit Baarn nam het geprik voor lief en bracht een ode aan de plant.
Marco Bosmans
zaterdag 5 november 2022 om 03:22
beeld Jetske Amijs

Ja, Tita Tovenaar wist er wel raad mee, net als vele heksen. Je vindt de brandnetel dan ook eerder in een sprookjesboek dan een kookboek. Natasja van der Meer moet er om lachen. ‘Die heksen worden altijd lelijk beschreven, maar ze waren zo gek nog niet, hoor. Zij wisten dat dit kruid boordevol vitaminen, mineralen en eiwitten zit. Dat ze supergezond zijn om te gebruiken in de keuken en dat ze je lichaam helpen reinigen …’

De thee – met een huisgedroogde kruidenbuil – moet nog ingeschonken worden of Van der Meer werpt haar natuurlessen al als een verkondiging op tafel in haar grote leefkeuken. De Urtica dioica is het onderwerp van gesprek, een plant die iedereen kent, maar toch ook weer niet. Zeg eerlijk, wist u dat je er shampoo mee kunt maken, een mand van kunt vlechten en mee kunt schilderen? Het is allemaal waar, maar op deze pagina wil ik vooral het lekkere weten van de brandnetel. 

Daarvoor moeten we even voorbij aan het prikgevaar. ‘Mijn eerste ervaring was niet bepaald leuk, zeg ik eerlijk. Ik ben als kind in een grote partij brandnetels gevallen, dus daarna liep ik er altijd met een grote bocht omheen. Jaren later, toen ik een natuurcursus volgde, kwam de ommekeer. Ik wilde, als meisje uit de stad, namelijk meer weten van de natuur. Bij het begin van die cursus moest ik een kruid uitkiezen dat ik een jaar lang zou volgen. Nou, je raadt het al, ik koos voor de eerste plant die ik zag staan in haar tuin. Na dat studiejaar had ik zoveel informatie over de brandnetel verzameld dat ik er wel een boek over kon schrijven. En nu is de eerste druk al uitverkocht, haha.’

veilig aanraken

We laten de thee voor een kleine netelpluk in de tuin. Van der Meer leert me niet alleen hoe de blaadjes ‘veilig’ aan te raken, maar ook hoe ze vers te eten. De smaak van noot ligt meteen op de tong en de houterige nasmaak is lang en best prettig. En er is meer lekkers in aantocht, want er staat inmiddels olie op het vuur voor kroketjes van eigen makelij. Ja, óók van brandnetels! 

Van der Meer: ‘Normaliter pluk ik de meeste blaadjes in het voorjaar en dan het liefst de bovenste van de plant. De meeste droog ik dan voor de rest van het jaar, maar je kunt ze ook nu plukken, want brandnetels groeien het hele jaar. En aan het eind van de zomer verzamel ik de zaadjes, die in die trosjes aan de plant hangen. Dat zijn energiebommetjes, lekker in de yoghurt. En een stuk goedkoper dan dat hippe chiazaad, trouwens. 

Ach, ik begrijp best dat mensen zich laten afschrikken door die brandharen. Het is een beetje vergelijkbaar met de ruwe buitenkant van oesters of de geur van Franse kaasjes, maar wat mij verbaast is dat de horeca zo weinig doet met brandnetels. Zelfs in de betere zaken, waar ze het vaak hebben over duurzaam, lokaal en voedselbossen, zie ik zelden onkruid. 

Gemiste kans, toch? Natuurlijk: smaken verschillen, maar je kunt brandnetel altijd combineren met andere ingrediënten, zodat het spannend en lekker wordt. Een vriendin van mij woont op Texel, Annette van Ruitenburg. Zij kwam met een lekker pastarecept voor mijn boek. Door brandnetel toe te voegen aan het deeg, krijgt de pasta een prachtige groene kleur en een licht kruidige smaak. Heel lekker bijvoorbeeld met wat brandnetelpesto en Parmezaanse kaas. De kroketjes zijn trouwens klaar. Proeven?’

Woensdagmorgen, kwart voor elf. Een kop thee met brandnetelkroketjes en een kleine mayo-dip, het is een ochtendritueel waar ik heel goed aan zou kunnen wennen. Gezond, zei ze, ja toch? ◀

Ingrediënten

0 personen

Bereiding

0 minuten

Tip