Gevulde amandeltaart

Estée Strooker
vrijdag 28 oktober 2022 om 04:23
beeld

Dit zou je de zomer- (of warme herfst)variant van gevuld speculaas kunnen noemen. Een heerlijk taartje met zelfgemaakte amandelspijs (lang niet zo moeilijk om te maken als je wellicht zou denken!) en amarenakersen, oftewel in suikersiroop ingelegde zure kersen. De combinatie van amandel met amarenakersen wordt in Italië veel gegeten. Vrij zoet, maar serveer er eens een klein stukje van bij een kopje koffie in de zon en la vita è bella!

Ingrediënten

4 personen

 1. 250 gram amandelmeel
 2. 250 gram kristalsuiker
 3. 1 ei
 4. citroenrasp van 1 citroen
 5. 1 el amandellikeur
 6. 250 g zelfrijzend bakmeel
 7. 150 g donkere basterdsuiker
 8. 125 g koude roomboter
 9. 1 el kaneel
 10. 4 el melk
 11. 50 g amarenakersen
 12. 1 hand vol blanke amandelen
 13. 1 ei
 14. snuf zout

Bereiding

70 minuten

 1. Begin met het maken van de amandelspijs. Doe hiervoor de amandelmeel en kristalsuiker in een kom en voeg het ei en de citroenrasp toe. Blijf roeren totdat je een kneedbaar geheel hebt en meng dan de amandellikeur erdoorheen.
 2. Voeg, als het te droog blijft, nog wat extra ei of likeur toe. Wikkel het in plasticfolie en laat rusten in de koelkast terwijl je bezig gaat met het deeg.
 3. Doe het zelfrijzend bakmeel, de donkere basterdsuiker, roomboter, kaneel, melk en zout in een kom en kneed met een handmixer tot een mooi egaal deeg.
 4. Verdeel het deeg in twee egale delen en leg dit in huishoudfolie even te rusten in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden, boven- en onderwarmte.
 5. Kluts het ei in een kommetje en brokkel de amandelspijs hier doorheen. Kneed het goed door, zodat het spijs weer wat soepeler wordt.
 6. Rol vervolgens de stukken deeg (op een met bloem bestoven werkblad) uit tot twee gelijke plakken. Leg een plak deeg in een met bakpapier beklede bakvorm en verdeel de amandelspijs erover. Druk daar de amarenakersen in en bedek vervolgens met het tweede plak deeg. Druk hier de blanke amandelen in een mooi patroontje in.
 7. Bak circa 30-35 minuten in de oven Laat goed afkoelen voordat je ervan gaat genieten.
Tip