Snoepen met iedereen die een dieet volgt

De tijd dat er alleen een muffin te koop was voor mensen die geen gluten mochten, is voorbij. Er is steeds makkelijker aan glutenvrije producten en ingrediënten voor glutenvrije recepten te komen. En er zijn steeds meer recepten. Die van de Britse Becky Excell bijvoorbeeld.
Sophia Geuze
zaterdag 15 oktober 2022 om 04:22
De Instagram-pagina van Becky Excell.
De Instagram-pagina van Becky Excell. beeld nd

In de laatste editie van Heel Holland Bakt bakte een deelnemer glutenvrij en een andere vegan. Er is blijkbaar behoefte aan en vraag naar lekkers zonder zuivel en gluten. Becky Excell bakt al tien jaar glutenvrij. De reden was de diagnose prikkelbare darm syndroom (PDS). Haar vriend gebruikt ook een aangepast dieet. Hij is lactose-intolerant. Dus maakt Becky ook steeds meer lactosevrij. In haar nieuwste boek Hoe bak je alles glutenvrij staan zelfs recepten die in een FODMAP-dieet passen. Het FODMAP-dieet wordt door diëtisten gebruikt om mensen te helpen ontdekken welke stoffen in voedsel voor darmklachten zorgen. Het gaat dus niet om allergieën maar om gevoeligheden. Om daarachter te komen, wordt een beperkte lijst van ingrediënten gebruikt. Steeds wordt er een product toegevoegd. Melk of bepaalde suikers bijvoorbeeld. Nemen de klachten niet toe, dan is het toegevoegde ingrediënt niet de boosdoener. Een voor een wordt zo uitgezocht waarvan iemand klachten krijgt en waarvan niet. 

Het boek van Becky Excell staat vol lekkere ingrediënten voor mensen die zich aan een FODMAP-, gluten- of lactosevrij dieet moeten houden. Boven alle glutenvrije recepten staat voor wie ze verder nog geschikt zijn: lactosevrij, lactosearm, zuivelvrij, vegetarisch, vegan en FODMAP-arm. Het is een uitkomst voor thuisbakkers die zelf moeten opletten wat ze eten of mensen in huis of vriendenkring hebben die aan een dieet gebonden zijn. Je kunt een tafel vol lekkers bakken zonder dat er iemand buitengesloten wordt. Het boek bevat taarten, koekjes, brood, desserts, kerstcreaties en hartige snacks. Als je weet of er kinderen in de klas van je kind een dieet volgen, kun je zelfs leuke traktaties voor de hele klas vinden. Mini-worstenbroodjes bijvoorbeeld met glutenvrij bladerdeeg. En datzelfde geldt voor je collega’s. En als je dan ook nog iets uitzoekt wat veganistisch is, kan iedereen meegenieten.

Mijn oog valt op de kleverige malva-pudding. Een cake waar een zoete saus in moet trekken. Het recept is zuivelvrij, vegetarisch, lactose-arm en past in een FODMAP-dieet. Je kunt de pudding serveren met custard of vanilleroomijs. Als een van je gasten geen lactose kan verdragen, kies dan voor vegan ijs. 

glutenvrije hemel

Becky Excell is in Groot-Brittannië al heel bekend. Ze maakte al eerder een kookboek dat in het Nederlands de titel Hoe bak je alles glutenvrij kreeg. Op sociale media heeft ze meer dan 350.000 volgers en ze heeft haar eigen website en YouTubekanaal. Op haar site (glutenfreecuppatea.co.uk) heet ze haar bezoekers welkom met de tekst. ‘Welcome to gluten-free heaven!’ (Welkom in de glutenvrije hemel!) Ze begon met bakken uit ‘pure frustratie’ omdat er niets lekkers voor haar was, zoals ze zelf zegt in de inleiding in Hoe bak je alles glutenvrij. Tot ze voor het eerst een glutenvrije bakkerswinkel binnenstapte en ontdekte hoeveel lekker er te maken valt zonder gluten en dus ook zonder lactose. Becky is inmiddels fulltime bezig met haar recepten, filmpjes en blogs. 

Jammer aan het boek is dat niet bij alle recepten foto’s staan, want die zijn er namelijk wel. ‘Op mijn blog staan foto’s van de gerechten die niet in dit boek zijn afgebeeld’, schrijft ze. En ze nodigt haar lezers uit daar een kijkje te komen nemen of de instructiefilmpjes via haar YouTubekanaal te volgen. Ze weet zo haar pr- en marketingachtergrond goed in te zetten. ◀

Ingrediënten

0 personen

Bereiding

0 minuten

Tip