Kip cordon bleu met kropsla en tomaatjes

Cordon bleu is een gevulde schnitzel. De naam betekent in het Frans letterlijk ‘blauw lint’ maar deze gevulde schnitzel heet waarschijnlijk zo omdat hij vernoemd is naar de gelijknamige Franse koksopleiding ‘Cordon bleu’. Ook staat het woord ‘cordon’ voor de buitenkant, ook wel: krokant omhulsel. En ‘bleu’ staat dan voor de vulling van vlees en kaas die zich in het midden van de ‘cordon’ bevindt. Vandaar cordon bleu.
Estée Strooker
vrijdag 14 oktober 2022 om 04:23
beeld Louis Löffler

Bereiding: 

Cordon bleu: 

Leg de kipfilets stuk voor stuk tussen twee plastic folietjes en sla de kipfilets egaal plat met een deegroller tot een centimeter dikte. Kruid ze met peper en zout en smeer ze in met een beetje fijne mosterd. Leg een plakje ham en een plakje kaas op de kipfilet. Vouw hem daarna dubbel en druk de kipfilet stevig op elkaar. 

Klop in een diep bord de twee eieren los en voeg een klein scheutje water toe. Meng het. 

Verdeel het paneermeel over een ander diep bord. 

Haal de kipfilets eerst door het eimengsel en zorg dat ze goed bedekt zijn met ei. Haal ze daarna door het paneermeel en zorg dat ze helemaal bedekt zijn met een jasje van paneermeel. 

Verwarm een grote koekenpan (of eventueel twee) met een halve centimeter olie. (Wees niet te zuinig hiermee, je eet uiteindelijk niet alle olie op maar het zorgt voor een mooier bakresultaat.) Voeg hier een takje rozemarijn aan toe. Dit geeft smaak aan de olie maar zo kun je ook goed herkennen of de olie warm genoeg is om de cordon bleus in te bakken. Wanneer de blaadjes van de tak rozemarijn wat beginnen te verkleuren en het takje lekker begint te pruttelen leg je de cordon bleus in de pan. Zorg ervoor dat ze niet overlappen. Zodra de cordon bleus in de hete olie gaan zet je het fornuis een fractie lager. Draai de cordon bleus na circa twee minuten om (houd ze in de gaten als het te hard gaat draai je ze eerder om). 

Zet het fornuis nu weer wat hoger en bak de cordon bleu aan de andere kant op hoog vuur circa 30 seconden en draai het fornuis daarna weer wat lager. Bak de cordon bleu nu nog twee minuten. Draai daarna nog om en bak aan iedere kant nog circa 1 à 2 minuten. Haal ze daarna uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. 

Leg de cordon bleus in een ovenschaal en gaar ze nog vijf minuten in een voorverwarmde oven van 170 graden.

Leg de kropsla en de tomaatjes in een saladeschaal. Maak voor de kropsla een klassieke slasaus op basis van mayonaise, mosterd, gembersiroop, wat fijngehakte zilveruitjes en het vocht uit de pot zilveruitjes. Meng dat. Giet de slasaus over de kropsla en de tomaatjes.

Ingrediënten (4 personen):

4 kipfilets

4 plakken ham

4 plakken belegen kaas

300 g paneermeel

2 eieren

2 takjes rozemarijn

2 + 1 el mosterd

circa 200 ml zonnebloemolie om in te bakken

1 krop sla, gewassen

10 cherrytomaatjes, gehalveerd

2 el mayonaise

1 el gembersiroop

2 el zilveruitjes, fijngehakt

4 el zilveruitjesvocht uit de pot

Ingrediënten

4 personen

Bereiding

30 minuten

Tip